Manter: Vučić i Tači umeju da razgovaraju, strah je preteran

Postoji prilika za napredak u dijalogu Beograda i Prištine, i ako dve strane mogu da postignu napredak u konkretnim stvarima, stići će napredak i na širem planu, rekao je bivši ambasador SAD-a i predsednik Instituta Istok Zapad, Kameron Manter.

„Optimista sam da predsednik Srbije Aleksandar Vučić i predsednik Kosova Hašim Tači umeju da pričaju,“ kazao je on i dodao da je strah od neprijatne atmosfere uoči jučerašnjih razgovora u Briselu preteran.

Manter je upozorio da nasilje kao rešenje kosovskog problema nije rešenje.

„Oba lidera, i oba naroda, jesu mudra i svesni su toga. Ono čega se prijatelji Srbije i Kosova boje jeste da neće biti napretka, jer bi narod izgubio veru da može da se završi proces koji je započet. Ali, ako oni mogu da postignu napredak u konkretnim stvarima, stići će napredak i na širem planu. Mi smo oprezni, ali i optimisti da će biti napretka,“ rekao je gost Novog dana.

Manter kaže i da nije pitanje ko je bolje pripremljen za pregovore, već da li može da bude konsenzusa o tome šta će da bude tema:

„Verujem da su Vučić i Tači pragmatični i da kad se dogovore šta je tema – da će da bude uspeha.“

Manter je rekao i da je ono što žele strane sile je da Tači i Vučić dođu samostalno do dogovora, kako je i krenulo do sada razgovorima lice u lice, jer je tako najbolje.

„ZSO je važno pitanje i za narod u Srbiji i za međunarodnu zajednicu, potreba da prava Srba budu zaštićena, da dostojanstvo obe zemlje budu zaštićene, da niko ne bude pobednik, ni gubitnik. Obe zemlje trebalo bi nešto da dobiju. Trebalo bi naći konkretne stvari, okvir za konkretna pitanja koja određuju svakodnevni život,“ ocenio je.

Manter je poručio i da kada međunarodna zajednica bude videla stvarne pragmatične korake u napretku u odnosima Beograda i Prištine, tada će biti i više podrške od nje.

Manter je istakao i da bi trebalo da bude poštovanja za Vučića i Tačija, jer oni pokušavaju da urade nešto teško.

„Cilj je i da se izbori poverenje između, ne samo dva lidera, nego dva naroda. Pitanje je – kako bez poverenja? Strah od nasilja će i dalje postojati, a teško je napraviti dogovor ako postoji strah,“ kazao je on.

Manter smatra da bi SAD trebalo da pruže podršku dijalogu, koji je ključan za napredak u regionu.

„Ne verujem da je na SAD da dođu i da nastupamo kao oni koji postavljaju pravila, već treba da pomognemo one koji stvari pokušavaju da unaprede,“ zaključio je.

N1

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.