Marko Đurić čestitao Svetski dan Roma

Direktor kancelarije za KiM, Marko Đurić
FOTO: Kancelarija za KiM

Pripadnicima romske zajednice, posebno onima koji su ostali da žive na KiM ili su interno raseljena lica, direktor Kancelarije za KiM, Marko Đurić, čestitao je Svetski dan Roma.

„Veliki broj Roma na KiM-u delio je tokom ratnih godina, a i kasnije, sudbinu sa srpskim narodom i bio je meta napada i progona. I danas su Romi u našoj južnoj pokrajini socijalno i politički diskrimisani i, kao i srpski narod, vrlo često su žrtve nasilja i zanemarivanja“, poručio je u saopštenju Đurić.

Ovaj Dan je ustanovljen da bi se na međunarodnom nivou ukazalo na težak položaj romske zajednice u svetu i da bi se svi podstakli da rade na unapređivanju njihovog položaja, poručuje.

Tvrdi da Srbija čini sve da iskoreni svaki oblik diskriminacije Roma i da omogući njihovo uključivanje u sve segmente društvenih delatnosti.

„Znamo da je na tom planu pred nama još mnogo posla, pre svega u uspostavljanju jednakih šansi i obaveza na polju obrazovanja, zapošljavanja, zdravstvene zaštite i zaštite ljudskih i manjinskih prava. Ali, sigurni smo da ćemo istrajati u tim izazovima i da ćemo kroz rešavanje navedenih problema, doprineti afirmaciji vaših vrednosti, kao sastavnog dela našeg društva“.

Pročitajte još:

Svetski dan Roma obeležava se danas

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.