Svetska banka o Kosovu: Predviđa usporavanje rasta BDP, inflacija u avgustu 13%

Svetska banka predviđa usporavanje realnog rasta bruto domaćeg proizvoda (BDP) na Kosovu. Prema novom izveštaju ove međunarodne organizacije u 2022. godini se očekuje rast od 3,1 odsto, a nakon usporavanja priliva investicija i privatne potrošnje.

Globalni inflatorni pritisci prekinuli su „burni put oporavka Kosova“, konstatuje Svetska banka.

U izveštaju koji obrađuje nedavne događaje navodi se da je nakon što je dostigao rekord od 10,5 procenata u 2021. godini, rast BDP-a smanjen na 3,2 procenta u prvoj polovini 2022. godine, vođen domaćom tražnjom i izvozom.

Naznačili su i da je inflacija u avgustu 2022. skočila i dostigla 13 odsto, izazvana povećanjem uvoznih cena.

Konstatuje se i da je povećanje cena hrane i transporta premašilo 20 odsto do avgusta 2022. godine, uz naznaku da je to „neproporcionalno uticalo na najugroženije“.

Svetska banka precizira i da će inflatorni pritisci umanjiti kupovnu moć, usporavajući rast privatne potrošnje, ali i da se očekuje da će neto izvoz podstaći rast.

„Očekuje se da će inflacija potrošača u proseku iznositi 12,1 odsto u 2022. godini, pre nego što se postepeno smanji u srednjem roku“, stoji u izveštaju.

Iz Svetske banke preciziraju da bi u sadašnjem kontekstu, podrška za ublažavanje uticaja porasta cena energije i hrane trebalo da bude usmerena na najugroženije.

„U srednjoročnom periodu, ubrzana implementacija strukturnih reformi u energetici, obrazovanju, socijalnoj zaštiti i zdravstvenoj zaštiti ključna je za unapređenje inkluzivnog i održivog rasta“, ocenili su.

Sa druge strane, konstatuje se da su zastareli kapaciteti za proizvodnju električne energije i dalje ključni izvor ranjivosti.

„Rastući troškovi uvoza energije predstavljaju ključni izazov za 2022. godinu i mogli bi negativno uticati na fiskalnu poziciju s obzirom na veću potrebu za subvencionisanjem uvoza električne energije“, navodi se.

Konstatuje se i da Kosovo ostvaruje dobre rezultate u „razboritom fiskalnom upravljanju“.

Sa druge strane, u izveštaju Svetske banke se navodi da su bez pristupa međunarodnim finansijskim tržištima, resursi za pokrivanje rastućih razvojnih potreba ograničeni.

„Kontinuirana nedovoljna potrošnja javnih investicija je izgubljena prilika da se brže zatvori nadolazeći infrastrukturni jaz“, poručili su.

Takođe navode i da je uprkos visokim nivoima potrošnje na socijalnu zaštitu, šema socijalne pomoći nefleksibilna i da može da pruži samo ograničenu zaštitu za najugroženije.

Konstatuju da rastuća inflacija takođe vrši pritisak na povećanje plata.

„Postojanost pritisaka na cene energije i hrane mogla bi dodatno da ugrozi raspoložive prihode i više naškodi manje dobrostojećim koji troše veći deo svog budžeta na ove osnovne potrebe“, jedan je od zaključaka ovog izveštaja.

Krasnići: Najdublja ekonomska kriza od kraja rata

Novi izveštaj Svetske banke prokomentarisao je predsednik PDK, Memlji Krasnići.

Poručuje da je njime potvrđeno ono što čelnici ove stranke već mesecima govore.

„Vlada je podbacila u ekonomiji! Nedostatak investicija, usporen privredni rast, rekordna inflacija za prehrambene proizvode od preko 20% i mnogi drugi promašaji su evidentni u ovom izveštaju“, poručio je Krasnići.

Ovaj političar smatra da uz Kurtijevu vladu, za koju kaže da je „neodgovorna“, Kosovo prolazi kroz „najdublju ekonomsku krizu od kraja rata“.

„Suočeni sa tendencijom vlade da svoje neuspehe prikrije političkom propagandom, građani su ti koji na svojim plećima nose težak teret nesposobnosti vlade Aljbina Kurtija“, naznačio je Krasnići.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.