Sveštenstvo V.Dečana prisustvovalo primopredaji komande KFOR-ove jedinice, potom u manastiru zahvalili ovoj misiji na zaštiti

FOTO: KFOR/Tviter

U KFOR-ovom kampu kod Peći juče je održana ceremonija promene komande regionalne jedinice Zapad ove misije. Ceremoniji su prisustvovali i monasi manastira Visoki Dečani,  a dečanski iguman ugostio je istog dana admirala Valtera Cepelinija, odlazećeg pukovnika Javarona i njegovog naslednika Marotija .

Komandu nad KFOR-ovom multinacionalnom jedinicom Zapad na jučerašnjoj ceremoniji u kampu Vilaggo Italia kod Peći od pukovnika Marka Javarona preuzeo je pukovnik Ivano Marota.

Ceremoniji primopredaje komande prisustvovali su i monasi manastira Visoki Dečani.

Istog dana dečanski iguman otac Sava Janjić ugostio je načelnika Generalštaba Operativne komande združenih snaga italijanske vojske admirala Valtera Cepelinija i pukovnike Marka Javarona i Ivana Marotija i tom prilikom se zahvalio KFOR-u na zaštiti manastira Visoki Dečani.

„Dečanski iguman o. Sava je izrazio zahvalnost KFOR-u na stalnoj zaštiti manastira i posebno se zahvalio admiralu Cepeliniju na čvrstoj posvećenosti italijanske vojske i drugih kontingenata KFOR-a u zaštiti ovog lokaliteta pod zaštitom UNESCO-a iz 14. veka“, poručili su iz manastira na Tviteru.

FOTO: Manastir Visoki Dečani/Tviter

Dečane je pre dva dana posetio i pukovnik američke vojske Stenton D. Troter, komandni kapelan, zajedno sa Timovima za versku podršku Operativne grupe za avijaciju.

„Zajedno sa našim partnerima iz NATO-a, КFOR ostaje posvećen održavanju bezbednog okruženja i slobode kretanja za sve zajednice na Кosovu, kao što je naloženo Rezolucijom 1244 Ujedinjenih nacija o bezbednosnoj saradnji iz 1999. godine“, dodali su iz KFOR.

FOTO: KFOR Regional Command East

Visoki Dečani su pod zaštitom UNESCO-a od 2005. godine, a nalaze se pod jakom zaštitom KFOR-a od ’99. Manastir je bio meta četiri oružana napada – dva minobacačka 2000. i 2004, te napada zoljom 2007, i pokušaja terorističkog napada.

Manastir tokom svoje najnovije istorije od ’99 neguje posebno prijateljske odnose sa italijanskim pripadnicima KFOR-a koji čuvaju manastir, kao i sa zvaničnicima i intelektualcima iz ove zemlje.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.