Čadež: Dogovoren slobodan protok osnovnih namirnica u okviru „Otvorenog Balkana“

FOTO: Printscreen/RTS

Predsednik Privredne komore Srbije (PKS) Marko Čadež izjavio je da su članice inicijative „Otvoreni Balkan“ u Tirani dogovorile da neće biti zabrane prometa osnovnih životnih namirnica između Srbije, Albanije i Severne Makedonije.

„Zaključili smo sporazum koji se sada izrađuje i biće potpisan u Beogradu na sledećem samitu, već u septembru, da u okviru Otvorenog Balkana neće biti nikakvih zabrana prometa brašna, šećera i osnovnih namirnica, da ćemo mapirati skladišne i proizvodne kapacitete u sve tri zemlje kako bi mogli da definišemo spremnost da imamo slobodan protok roba“, rekao je Čadež na RTS-u.

On je dodao da će takav sporazum i privrednike ohrabriti da prave dugoročnije ugovore jer imaju reč države da neće biti zastoja, a sadržana je i odredba da je zabranjen reeksport, kako ne bi došlo do manipulacija.

Čadež je dodao da se ukidaju takse i dažbine za uvoz i izvoz sa Albanijom.

Kada je reč o snabdevenosti namirnicama u Srbiji, predsednik PKS kaže da nestašica nema, a najveći izazov je cena svinjskog mesa.

Vladi je predloženo, kako je objasnio, da se ograniči trgovačka marža, a ne cena mesa, jer je proizvodnja realno poskupela zbog rasta cene kukuruza.

Dodao je da je ograničenje cena u prodaju samo hitna mera, a da se sada radi na rešavanju problema proizvođača, kako ne bi poslovali sa gubitkom.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.