Svećlja tvrdi da ne važi produžetak registracije za KM tablice, iz Beograda oprečna poruka

KM Tablice
FOTO: KoSSev

Još jedanput Beograd i Priština pokazali su da ono što su zajednički dogovorili tumače na različite načine. Vozila kojima se produžavala srpska registracija gradova na Kosovu u decembru mesecu, nemaju pravo da saobraćaju na Kosovu – izvlači se kao zaključak iz večerašnjeg saopštenja kosovskog ministra unutrašnjih poslova, Dželjalja Svećlje. On je potvrdio da danas pojedinim vozilima sa KM tablicama nije bilo dozvoljeno da uđu na Kosovo. I dok srpska strana takođe svedoči da se pojedinim vozilima sa KM tablicama nije dozvoljavalo da pređu Jarinje, Beograd prst upire u Prištinu – da kosovske vlasti krše dogovor o tablicama. Vozila koja su bila u obavezi da produže registraciju do sada su saobraćala na Severu, ka Raški, sve do juče kada stižu izveštaji o problemima vozača sa ovim tablicama, premda je decembar obeležila i tronedeljna blokada puteva. 

Dogovor o registarskim tablicama postignut je 23. novembra u Briselu nakon tadašnje eskalacije situacije i tenzija na relaciji Beograd-Priština.

O dogovoru je prvi javnost izvestio visoki predstavnik EU, Žozep Borelj, navodeći da je Srbija pristala da ne izdaje registarske srpske tablice sa oznakama gradova na Kosovu, a da će Priština da obustavi dalje radnje u vezi sa preregistracijom vozila.

U onome što je Borelj objavio kao dogovor nije se međutim, preciziralo šta je sa vozilima koja već imaju izdate važeće registracije sa ovim oznakama.

Istog dana se oglasio direktor Kancelarije za KiM, potvrdivši navode Borelja da je Srbija pristala na to da više ne izdaje registarske tablice za gradove na Kosovu, uključujući i KM.

Petković je, međutim, tada kazao da se to odnosi samo na nove tablice, te da će stare moći da se produžavaju i koriste „kao i do sada“.

Srpski predsednik, kao i ostali srpski zvaničnici horski su se oglašavali u danima nakon postizanja sporazuma, više puta navodeći da KM tablice „ostaju i opstaju“, da će vlasnici vozila moći da saobraćaju kao i prethodno, tj. da će se važenje starih tablica produžavati.

Srpski predsednik je, sa druge strane, kazao da je dva dana uoči postizanja dogovora Priština odbila „bolji dil“, tj. da je Srbija bila spremna da ne izdaje nove i obnavlja srpske tablice gradova na Kosovu u narednom periodu.

Desetak dana kasnije, tj. 7. decembra, Vlada Srbije usvojila je uredbu o posebnim uslovima važenja registarskih tablica sa srpskim oznakama gradova na Kosovu kojom je takoreći potvrdila Petkovićeve navode.

Naznačili su da će se važenje starih tablica produžavati do trajnog rešenja u sklopu dijaloga, ali i da neće da se izdaju nove registracione nalepnice, već da će vozila moći da učestvuju u saobraćaju uz dokaze o tehničkoj ispravnosti i obaveznom osiguranju.

U Uredbi, međutim, nije precizirano na kojoj teritoriji će moći da se koriste vozila sa, produženim tj. starim registracionim nalepnicama, potvrdom o tehničkom pregledu i polisom, da li će kao takva moći da prolaze preko administrativnih prelaza, da saobraćaju na teritoriji Kosova i u zemljama regiona. Slično kao i Petković, iz Vlade Srbije poručili su da će oni moći da se kreću nesmetano „kao i do sada“.

Ove navode zvaničnog Beograda sve do sada nisu demantovali niti evropski, niti prištinski zvaničnici, a vozila su u međuvremenu nastavila da saobraćaju. Prema više izvora, među njima su se nalazila i ona kojima je u ovom periodu istekla registracija, te su morali da je obnavljaju. Ovaj period su obeležile i gotovo tronedeljne blokade saobraćaja na Severu Kosova.

Petković: Kurti prekršio sporazum

Više od mesec i po dana od izdavanja uredbe, odnosno skoro dva meseca od dogovora u Briselu, direktor Kancelarije za KiM saopštio je ovog popodneva da se pojedinim vozilima sa „KM“ tablicama od jutros ne dozvoljava da pređu preko Jarinja i Brnjaka i uđu na teritoriju Kosova.

Petković je prst uperio u kosovskog premijera Aljbina Kurtija poručivši da on ponovo pokušava da izazove novu krizu i tenzije na Severu Kosova.

Reč je, tvrdi Petković, o „brutalnom kršenju i gaženju“ sporazuma o registarskim oznakama koji su Beograd i Priština postigli 23. novembra u Briselu.

Tim sporazumom, kako navodi Petković, predviđeno je da do konačnog rešenja o tablicama, „KM“ tablice ostaju u punoj upotrebi.

Podsetio je i da se Priština istim sporazumom obavezala da će obustaviti kaznenu politiku, a Beograd izdavanje novih tablica sa ovim oznakama.

„Međutim, jutros je Kurtijeva policija jednostrano i protivpravno počela da sprovodi ponovo kaznenu politiku, da maltretira Srbe na prelazima i guši sporazum, čime pravi uvod u nove tenzije i probleme na Severu KiM“, naveo je direktor Kancelarije za KiM.

Petković očekuje da EU, kao garant sporazuma, omogući njegovo sprovođenje.

Svećlja: Beograd prekršio sporazum

Da pojedinim vozilima danas nije bilo dozvoljeno da uđu na teritoriju Kosova, u međuvremenu je potvrdio kosovski ministar unutrašnjih poslova, Dželjalj Svećlja.

On, međutim, navodi da je to učinjeno zbog toga što je zapravo zvanični Beograd prekršio dogovor o registarskim tablicama iz novembra meseca.

I dok srpska strana tvrdi da je ovim sporazumom dogovoreno da se produžava važenje starih KM tablica, Svećlja to demantuje.

„Na osnovu sporazuma između Republike Kosovo i Srbije u Briselu u novembru 2022. godine, Srbija je pristala da obustavi proizvodnju nelegalnih registarskih tablica i produžavanje registracije postojećih. Srbija je, na osnovu slučajeva prikazanih na našim graničnim prelazima u potpunosti prekršila ovaj sporazum“, poručio je Svećlja.

Naglašava da je Kosovska policija danas na više prelaza identifikovala automobile sa, kako je još jednom kazao „nelegalnim“ registarskim oznakama KM, a koji su preregistrovani u decembru 2022. godine.

Svećlja tvrdi da upravo u skladu sa dogovorom u Briselu Kosovska policija nije dozvolila ulazak ovim vozilima na teritoriju Kosova.

„Sličnim slučajevima za vozila sa navedenim tablicama, neće biti dozvoljeno da uđu ili funkcionišu na teritoriji Republike Kosovo, imajući u vidu da su one ilegalne i da postoji saglasnost o prekidu proizvodnje ili njihovom ponovnom registrovanju“, naveli su.

Svećlja je ujedno pozvao sve vlasnike automobila sa takvim tablicama, da iste preregistruju na RKS.

Povodom još jedne serije oprečnih tumačenja dogovora u Briselu, KoSSev se upitom obratio portparolu Evropske unije, Piteru Stanu. Do objavljivanja vesti odgovor nije stigao.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.