Vučić iz Davosa: Secesionisti pozivaju na osudu secesije, dokle taj bezobrazluk može da ide…

Je l’ tražio neko od Fridrih Ebert-a da bilo šta sastavljaju? To je posao upravljačkog tima kog sastavljaju Srbi, a mogu da zamislim šta sve tamo piše, kazao je danas srpski predsednik iz Davosa. Govorio je i o Rezoluciji koju je usvojio EP, naglasivši da je deo o Kosovu mnogo problematičniji u odnosu na druge stavke.

U švajcarskom gradu Davosu u toku je svetski ekonomski forum, koji je okupio brojne lidere zemalja, kao i biznismene.

U Davos je juče otišao i Aleksandar Vučić, a danas se prvi put obratio medijima.

Kako njegovo obraćanje dolazi samo par sati nakon što je nemačka Fondacija „Fridrih Ebert“ sada i potvrdila da je izradila Nacrt statuta Zajednice srpskih opština (ZSO), koji će biti blagovremeno i javno prezentovan, upravo o tome je Vučić i upitan.

Za novinare je odmah imao i kontrapitanje.

„A kako su to sada potvrdili, kad su još pre mesec dana kazali da mi lažemo da oni to rade u Aeroklubu u Beogradu kad su imali sastanke?“, upitao je.

Pitanje je imao i za samu Fondaciju „Fridrih Ebert“:

„Pa što lažete onda? A ko je od vas tražio da to radite? Što ste to radili? A ko to vas pita?“.

Objasnio je da je to zapravo posao upravljačkog tima kog sastavljaju Srbi i ponovo upitao Što to radite?, a potom i sam odgovorio:

„Oni to rade jer misle da je to više njihovo nego pitanje za Srbe i zato što oni imaju prava da rade šta hoće u Evropi. Sila i može im se“, smatra.

Dodavši još jednom da je svestan da sila sve može, poručio je i da tako mogu „i da lažu, da rade nešto što im niko nije tražio da rade“.

„I još će da nam kažu E to ti je maksimum, mi smo to uradili i to je baš za vas, da vam to bude dobro„, objašnjava.

Poručio je da može da zamisli šta sve piše u tom njihovom nacrtu, a pretpostavlja:

„Da napravimo jednu nevladinu organizaciju i imaće prava da drže jedan mikrofon na kom će da piše ZSO i otprilike to će da bude ingerencija Zajednice srpskih opština“.

Upitan o još jednoj u nizu izjava kosovskog premijera – da očekuje da bi konačni dogovor Beograda i Prištine mogao biti postignut već u narednih nekoliko meseci, Vučić kaže da „može i prekosutra, ali kada on odustane od secesionističkih namera“.

Nadovezao se potom na navodni „papir“, u kom se, kako kaže on, navodi da treba da se kazne i sankcionišu svi secesionisti.

„A oni secesionisti. Oni sproveli nasilnu secesiju dela naše teritorije. Dokle taj bezobrazluk može da ide. Zamislite da oni kažu da osudimo i sankcionišemo koji podstiču secesiju. Valjda delova Kosova i delova Bosne“.

Ponovio je da se radi o „onima“ koji su „protivpravno, suprotno zakonima čovečanstva, povelji u Ujedinjenim Nacijama i poslovniku SB UN, doneli odluku da bombarduju jednu zemlju i izvrše secesiju dela njene teritorije, iako ta zemlja korakom nije kročila na teritoriju druge zemlje. Gledate i ne verujete“.

Zbog svega toga, kako je kazao, Srbiji je potrebno zajedništvo i jedinstvo, a kako bi se zemlja sačuvala od velikih kriza i političkih i ekonomskih.

Potom se osvrnuo i na Rezoluciju Evropskog parlamenta za Srbiju, ali na deo koji se tiče Kosova.

Kako je rekao, u njemu su pozdravili zahtev za članstvo Kosova u EU, traži se intenziviranje procesa dijaloga na osnovu međusobnog priznanja.

„U istom dokumentu oni osuđuju niz eskalatornih poteza Srbije i aktera podržanih od strane Srbije – koji uključuju nelegitimne akcije, blokade i pretnje vojnom akcijom. Navodi se i da je nezavisnost Kosova nepovratna i da se pozivaju članice koje nisu priznale Kosovo da to učine“, nastavio je.

Dodao je i da se navodi da su u proslavi spornog praznika Republika Srpske, 9. januara, u BiH učestvovali predstavnici trećih država i da se poziva na sankcionisanje protiv zvaničnika trećih država koje podržavaju secesionističke politike.

„A ima li gorih secesionista, odnosno podržavalaca secesionističkih politika od onih koji pozivaju na to, baš te 22 zemlje Evropske unije (koje su priznale Kosovo), ima li gorih secesionista od njih? Pitate se ima li kraja ljudskom bezobrazluku“, ponovio je Vučić.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.