Svećlja zahvalio na dočeku policije u Južnoj Mitrovici: „Reciprocitet“

FOTO: Doček kosovskih specijalnih snaga nakon povlačenja u Južnoj Mitrovici/Đeljalj Svećlja Fejsbuk stranica

„Uzajamnost sa Srbijom odlučena 20. septembra da se nastavi 4. oktobra!“ – ovo je prva poruka Đeljalja Svećlje (Xhelal Sveçla) nakon što su se sa Jarinja i Brnjaka povukle specijalne jedinice Kosovske policije, kao i Srbi koji su uklonili barikade.

„Doba potčinjavanja Republike Kosovo je prošlo, a ovu poruku su već razumeli Beograd i Brisel“, smatra kosovski ministar unutrašnjih poslova.

Srbi su blokirali magistralne puteve 13 dana u pokušaju da spreče odluku kosovske vlade o reciprocitetu sa tablicama. Specijalne jedinice Kosovske policije su se prethodno rasporedile pod zvaničnim obrazloženjem „obezbeđivanja granice“ prilikom pokušaja da sprovedu prvobitnu odluku kosovske vlade o uvođenju probnih tablica, da bi se pre tri dana u Briselu postigao dogovor o rešenju krize, prema kojem se od ponedeljka uvode nalepnice kojima će se prekrivati državni simboli tablica SRB i RKS.

„Uzajamnost sa Srbijom uspostavljena je 20. septembra i primenjivana je na celoj teritoriji Republike Kosovo. Kosovska policija je dokazala da je profesionalna policija i spremna da brani suverenitet države i pruža red i bezbednost jedno uz drugo, bez razlike“, naveo je sada Svećlja.

I dok za njega nema sumnje da je Kosovo pokazalo da ima „demokratske i profesionalne institucije“ i da je „posvećeno zakonu i redu“, za Srbiju kaže da je:

„13 dana koristila sva sredstva, uključujući i svoje kriminalne aktivnosti kroz blokade puteva, pretnje lokalnim Srbima, ucene i napade na javne institucije. Ali čak ni ovaj zločinački poduhvat koji je sponzorisala srpska vlada nije uspeo da odvrati Kosovo i naše specijalne jedinice od sprovođenja legitimne odluke“.

Kosovski ministar unutrašnjih poslova, uspeh Kosova vidi u još nečem:

„Na principu reciprociteta odlučeno je da se sarađuje sa našim saveznicima i da nakon povlačenja barikada, napuste i Specijalne jedinice, ali u saradnji sa KFOR-om koji će da obezbedi Graničnu policiju i dodatno zaštiti granicu sa Srbijom“.

„Kosovo ima novu suverenu vladu koju niko ne može ucenjivati zbog svog udela u kriminalu i korupciji. Suverenitet i zakonitost će se po svaku cenu proširiti na celu teritoriju Republike Kosovo. Protiv kriminala i korupcije će se boriti na svakom uglu. Kosovska policija je 13 dana dokazala da je osim što je profesionalna, spremna i da uspešno izvrši svoju misiju. Hvala vam beskrajno“.

A zahvalnost je posebno odao građanima Južne Mitrovice koji su kosovske policajce dočekali u špaliru sa cvećem, aplauzom i grljenjem.

Za to vreme jedna od glavnih vesti u Beogradu su povici Srba sa barikada „Srbija!Srbija“ dok su se specijalne jedinice povlačile ka jugu.

O današnjim događajima čitajte i gledajte u:

Jarinje i Brnjak napustile specijalne kosovske jedinice, Srbi se polako razilaze, KFOR ostaje

O krizi na Severu Kosova, kao i svim dešavanjima i reakcijama koje su je pratile čitajte na našoj tematskoj stranici: Tablice 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.