Kosovska policija: „Situacija u severnom delu Republike Kosovo se vratila u normalu“

Jarinje barikade Specijalci Specijalne jedinice
FOTO: KoSSev

Kosovska policija potvrdila je u saopštenju za medije da se bezbednosna situacija, nakon što su danas pre 16 časova raščišćeni putevi ka Jarinju i Brnjaku „u severnom delu Republike Kosovo“ vratila u normalu. Potvrdili su i da je ministar unutrašnjih poslova Đeljalj Svećlja (Xhelal Sveçla) danas posetio specijalne jedinice u Južnom delu Mitrovice odakle su se specijalne jedinice pre 13 dana i uputile ka prelazima da sprovedu tadašnju odluku kosovske vlade o reciprocitetu sa Srbijom, odnosno upotrebi probnih tablica. Dogovorom u Briselu, umesto probnih tablica, uvele su se nalepnice, i to recipročno.

Gotovo istovremeno iz Beograda se oglasila Kancelarija za KiM, da potvrdi da će Jarinje i Brnjak nastaviti sa radom od ponedeljka, 4. oktobra, kada se započinje sa korišćenjem nalepnica preko tablica SRB i RKS.

Iz ove službe su naveli da će naredna dva dana srpski policajci koji rade na prelazima „proći posebnu obuku za izvršenje poslova vezanih za primenu režima nalepnica za vozila sa registarskim tablicama koje izdaju PIS u Prištini“.

Nalepnice za RKS tablice opisali su kao prekrivanje „specifičnih“ delova registarskih oznaka.

Magistralni putevi kod Jarinja i Brnjaka posle 13 dana blokade, ponovo su prohodni.

Ipak, do ponedeljka putnici će preko njih i dalje moći samo pešice.

Sat i po pre isteka roka u 16 časova koji je predviđen dogovorom u Briselu, sa Jarinja su otišle kosovske specijalne jedinice uz prethodno uklanjanje teške mehanizacije koju su Srbi postavili.

Nešto više od sat vremena nakon Jarinja, kosovske specijalne jedinice napustile su i Brnjak. Nakon njih, i Srbi su počeli da se razilaze. Ostaju pripadnici KFOR-a i nalaziće se oko dva km od Jarinja i Brnjaka. Prema dogovoru tu ostaju oko dve nedelje.

I dok su kosovske specijalce Srbi sa Jarinja i Brnjaka ispratili sa povicima „Srbija!Srbija“, u Južnoj Mitrovici dočekani su kao heroji – uz cveće, aplauz i grljenje, a fotografije dočeka objavila je i policija.

O današnjim događajima čitajte i gledajte u:

Jarinje i Brnjak napustile specijalne kosovske jedinice, Srbi se polako razilaze, KFOR ostaje

O krizi na Severu Kosova, kao i svim dešavanjima i reakcijama koje su je pratile čitajte na našoj tematskoj stranici: Tablice 

U nastavku objavljujemo prevod izvornog saopštenja Kosovske policije dostavljenog medijima, ali samo na albanskom jeziku:

„Pozivajući se na razvoj događaja i sporazum postignut u Briselu između Republike Kosovo i Srbije radi registarskih oznaka vozila, danas, 2. oktobra 2021. godine, trinaesti dan (13), prepreke / barikade stvorene na svim lokacijama počele su uklanjati same osobe koji su ih postavile i putevi u pravcu graničnih prelaza Jarinje i Brnjak su pušten u promet.

Nakon raščišćavanja puteva za saobraćaj i uklanjanja prepreka, osobe koje su protestovale su ostale na tim lokacijama, posebne operativne jedinice kosovske policije krenuli su sa određenih tačaka prema policijskim stanicama.

Bezbednosna situacija u severnom delu Republike Kosovo, nakon uklanjanja prepreka, oslobađanja puteva za slobodno kretanje i povratak se vratila u normalu, dok policijske jedinice patrole, uključujući granične patrole, nastavljaju sa izvršavanjem svojih zakonskih dužnosti i odgovornosti.

Na osnovu predmetnog sporazuma, jedinice KFOR-a prema svom mandatu, počev od jutra angažovane su i nalaze se na nekoliko lokacija u severnom delu Republike Kosovo.

Vredi napomenuti da su danas popodne ministar unutrašnjih poslova g. Đeljalj Svećlja i generalni direktor kosovske policije g. Samedin Mehmeti, posetili rukovodeće osoblje i policajce u kampu Belvedere, koji su bili na dužnosti u severnom delu Republike Kosovo.

Poseta je dobila podršku i zahvalnost svim zvaničnicima i policijskim službenicima, koji su svojim zalaganjem i profesionalnim ponašanjem to pokazali i istovremeno dokazali da je Kosovska policija demokratska policijska snaga izgrađena prema evropskim standardima, radi usluga zemlji i njenim građanima.

Ministar Svećlja i direktor g. Mehmeti, visoko ceneći rad svakog zaposlenog u policiji Kosova je, u skladu sa zakonom i odlukama institucija Republike Kosovo, zatražio od istih da nastave svoj rad i profesionalne policijske dužnosti u službi zemlje i građana, što se pokazalo tokom ovih trinaest (13)
dana, ne nasedajući ni na kakvu provokaciju sprovedenu u različitim oblicima od strane demonstranata.

Kosovska policija će nastaviti sa konkretnim obavezama u sprovođenju zakona, u obezbeđivanju bezbednosti, održavanja javnog reda i mira, kao i omogućavanju slobodnog kretanja i protoka ljudi i roba, a posebno za otvorene, dobro kontrolisane i sigurne granice“.

 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.