Svećlja i Hodža puštali snimke iz zaplenjenog drona: Grupa trenirala na Kopaoniku i Pasuljanskim livadama

Kosovski ministar unutrašnjih poslova i direktor Kosovske policije još jednom su optužili zvanični Beograd za umešanost u organizaciju napada na Kosovsku policiju koji se dogodio u Banjskoj 24. septembra. Sada su ujedno medijima pokazali snimke iz drona, navodeći da su ih zaplenili u Banjskoj, te da oni to dokazuju, prenosi Koha.

Dželjalj Svećlja i Gazmend Hodža danas su se ponovo uputili ka južnom delu Kosovske Mitrovice, gde su održali još jednu konferenciju za štampu povodom prošlonedeljnih dešavanja u selu Banjska.

Svećlja je kazao da je napad na Kosovsku policiju koji se dogodio prošle nedelje imao za cilj „aneksiju Severa Kosova“.

Medijima su ujedno predstavili fotografije naoružanja, ali i video snimke iz dronova, koji su, kako kaže, „zaplenjeni terorističkoj grupi“ i navodno dokazuju da su pripreme za napad vršene u centralnoj Srbiji.

„Danas ćemo detaljno videti ne samo teroristički napad na Banjsku već i pripreme ove grupe u trenažnim centrima Srbije. U ovoj obuci su učestvovali predsednik Srbije Aleksandar Vučić, ministar odbrane Srbije Miloš Vučević i načelnik Komande Kopnene vojske, Milan Mojsilović. Vučić je pokušao da sakrije činjenicu da je Srbija umešana u organizaciju ovog napada“, rekao je on, prenosi Koha.

Svećlja ujedno tvrdi da su se vežbe odvijale na Kopaoniku, odnosno na imanju u vlasništvu Milana Radoičića.

Generalni direktor Kosovske policije, Gazmend Hodža, na istoj konferenciji kazao je da su nakon sprovedenih istražnih radnji konstatovali da je naoružana grupa koja je 24. septembra napala Kosovsku policiju u Banjskoj, već duže vreme trenirala na teritoriji Srbije.

Tvrdi i da je navodno ova grupa vežbala u prostoru hotela Grej na Kopaoniku, koji je u vlasništvu Milana Radoičića, te ujedno na najvećem vojnom poligonu u Srbiji – Pasuljanske livade.

Kazao je i da im je Srbija navodno stavila na raspolaganje logistiku i infrastrukturu za obuku.

„Na osnovu dostavljenih podataka, ispostavlja se da je centar terorističke grupe bio Kopaoniku, odnosno prostor koji je u vlasništvu Milana Radoičića. Vojne vežbe su održane na jednom od najvećih vojnih poligona u Srbiji, najmanje 4 dana pre napada na Banjsku“, rekao je Hodža na konferenciji za novinare, prenosi Koha.

Šta je još rečeno na današnjoj konferenciji za štampu, čitajte u posebnim vestima:

Svećlja hoće da Radoičićevu vilu pretvori u stanicu KP, sumnja da je broj ubijenih veći

Hodža: Policajac poginuo u prvom napadu u kojem je korišćen eksploziv

Svećlja demantuje Vučića: Nije tačno da je Srbin ubijen nakon što se predao

Hodža: Na imanju uhapšenog na Jarinju pronađeno oružje i municija


O svim dešavanjima vezanim za najnovije tenzije na Severu Kosova čitajte na našoj tematskoj stranici:

Kriza na SeveruPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.