Svećlja: 50 odsto policajaca u ostavci nije služilo Kosovu, uključujući i Đurića; Neće moći da se vrati u KP

FOTO: KoSSev

„Broj policajaca koji su dali ostavke nije mali – 578. Ali u stvarnosti je broj policajaca koji su služili Kosovu bio mnogo manji“ – kazao je kosovski ministar unutrašnjih poslova, Đeljalj Svećlja. Optužio je bivše policajce sa Severa, poput komandira, Nenada Đurića i šefa operative, Aleksandra Filipovića, da su služili Srpskoj listi i Vučiću, te saopštio da oni neće moći da se vrate u KP.

„Ne postoji mogućnost da se vrate u Kosovsku policiju, oni su i dalje pod istragom. Nenad Đurić više ne može da se vrati u Kosovsku policiju”, kazao je Svećlja u sinoćnom gostovanju na T7.

Nakon što je ostavke podnelo 578 Srba – pripadnika Kosovske policije, Svećlja kaže da najmanje 50 odsto „nije služilo Kosovu“, već Srbiji, prenosi Gazeta Express.

Sa druge strane, tvrdi da su neki od njih podneli ostavke „pod velikim pritiskom Srbije“.

„Stisnuti i poniženi, podneli su ostavke. Negde 50% ovih policajaca uopšte nije bilo u službi Kosovske policije“, rekao je Svećlja.

Ujedno je ocenio da Kosovskoj policiji neće nedostajati policajci poput Nenada Đurića. Jer, kako kaže, ni on nije služio Kosovu.

„Nenad Đurić je učestvovao na sastancima Saveta bezbednosti Srbije. Kosovskoj policiji uopšte neće nedostajati Đurić i Filipović… To su bili policajci koji su služili Srpskoj listi, Beogradu, Vučiću“, izjavio je Svećlja, prenosi Express.

Osvrnuo se i na nedavno odlikovanje Đurića od strane srpskog predsednika. Svećlja kaže da je to Vučićev pokušaj da ohrabri druge.

Vučić je međutim, osim odlikovanja, Đuriću dodelio i ponudu za posao.

Kako je predsednik Srbije potvrdio ove nedelje na ceremoniji odlikovanja Đurića, kao i bivšeg šefa operative KP na Severu, Aleksandra Filipovića, njih sada očekuje nova služba u državnim organima Republike Srbije i oni će nastaviti da rade policijski posao.

Kada je u pitanju situacija na Severu, Svećlja je naveo da ima dovoljno policajaca koji rade sa izuzetnom voljom da održavaju situaciju.

Sa druge strane, kazao je da nisu svi srpski policajci podneli ostavke.

Ipak, najavio je da će biti raspisan konkurs da bi se dopunio broj policajaca.

„U pravom trenutku ćemo otvoriti konkurs koji je regulisan pravilnikom“, poručio je Svećlja.

Svećlja: Vučićev plan je delimična invazija Kosova

Kosovski ministar unutrašnjih poslova, ujedno je zatražio od predsednika Srbije, Aleksandra Vučića, da građane Kosova „ostavi na miru“ i da se „ne meša u unutrašnja pitanja Kosova“. Traži i da se ne pale automobili i kuće Srba sa Severa.

Svečlja je na T7 rekao da su svesni da su Vučićevi planovi destabilizacija Kosova i njegova delimična okupacija.

Još jednom je kazao da na Severu postoje „elementi ruske obaveštajne službe“, koji pokušavaju da „izazovu iskre sukoba“ i da pogoršaju bezbednosnu situaciju na Kosovu.

Podsetio je na slučajeve deportacije ruskih državljana, navodeći da oni „nisu proterani radi zabave“

„Svi koji ugrožavaju stabilnost Kosova biće proterani“, zaključio je Svećlja.

O najnovijoj krizi na Severu informišite se na našim tematskim stranicama Napuštanje institucija Tablice.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.