Svećla zatražio pomoć verskih lidera da apeluju na građane i ostanu u kućama

FOTO: Kosovsko Ministarstvo unutrašnjih poslova

Vršilac dužnosti kosovskog ministra unutrašnjih poslova i javne uprave, Đeljalj Svećla (Xhelal Sveçla), posetio je danas biskupiju Kosova i razgovarao sa kosovskim biskupom Dodom Đerđijem (Dodë Gjergji), zatraživši od njega podršku u angažovanju kod katoličke zajednice i pridržavanju mera kosovske vlade o zabrani okupljanja. Takođe je u istom danu primio predsednika Islamske zajednice Kosova, Naima Trnavu, sa kojim je razgovarao o istoj temi.

Cilj ovih sastanaka bio je da se prenesu poruke u okviru kampanje u borbi protiv pandemije koronavirusa, posebno Ministarstva unutrašnjih poslova i javne uprave, kako bi se građani ubedili da poštuju odluke kosovske vlade i ostanu u svojim domovima, navodi se u saopštenjima ovog ministarstva za medije.

Svećla je zatražio od biskupa Đerđija da iskoristi autoritet katoličke crkve na Kosovu, te da zajedno sa institucijama ubede vernike i građane da iz svojih domova izlaze samo onda kada je to neophodno.

Svećla je podsetio na to da su najbolje mere za sprečavanje širenja virusa korona izbegavanje kontakta.

Dod Đerđi je istakako da će katolička crkva intenzivirati angažovanje, najpre kod katoličke zajednice da slede pažljivo uputstva kosovskih institucije Kosova, najpre da ostanu u svojim domovima.

Kako je rekao ovaj verski lider, građani Kosova su se suočavali i sa većim izazovima, stoga će i ovaj put zajedno uspeti.

Slične poruke upućene su i na sastanku sa islamskim vođom. Svećla je Trnavu informisao o intenzivnoj kampanji podizanja svesti preko koje Ministarstvo unutrašnjih poslova i javne uprave zajedno sa vladom u Prištini poziva građane Kosova da sprovodi preventivne mere u zaštiti od širenja koronavirusa, najpre da ostanu u svojim domovima.

I od Islamske zajednice na Kosovu zatražio je podršku.

„Za Ministarstvo, uključivanje islamske zajednice Kosova i drugih verskih zajednica u kampanju podizanja svesti, pomoglo bi neizmerno u zahtevu da građani što manje izlaze“, rekao je Svećla. 

Jedna od poslednjih mera vlade u Prištini je zabrana kretanja od 17 do 6 ujutru.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.