Sve više zaražene dece, na respiratorima i bebe

FOTO: Gazeta Express

Još 64 osobe umrle su od posledica koronavirusa pokazuje poslednji 24-časovni izveštaj za Srbiju. Ujedno se i za život bori šestoro dece koja su priključena na respirator. Među su njima tri bebe.

U redovima ispred kovid ambulanti sve češće stoje i deca. Neka od njih završe na respiratoru. Pošteđene nisu ni bebe. U Tiršovoj dve bebe, zaražene u petom, odnosno desetom danu života dišu pomoću respiratora.

„Kad god nas pitaju kakva je situacija sa tim pacijentima kažemo da su vitalno ugroženi jer se nalaze na mehaničkoj ventilaciji i pluća su zaista oštećena“, kaže Snežana Rsovac, načelnica intenzivne nege na Univerzitetskoj klinici u Tiršovoj.

U Institutu za majku i dete na respiratoru je šestomesečna beba i još troje dece koji imaju 7, 16 i 17 godina.

„Povremeno vidimo poboljšanje onda dođe do pogoršanja. Ponadamo se da će se, kako narod kaže, organizam izboriti sam od te bolesti uz pomoć naravno lekova i svih postupaka koje preduzimamo. Međutim to je stalno jedan korak napred, jedan korak nazad. Za sada je situacija i dalje kritična i prilično smo zabrinuti za ova četiri deteta“, kaže zamenik direktora Instituta za majku i dete profesor Vladislav Vukomanović.

Zabrinjavaju i brojke zaražene dece. Samo u Nišu prekjuče ih je bilo sedamdesetoro.

„One su prilično očigledne bile od početka školske godine. Otprilike ti procenti su od 20 čak 25 odsto školske dece, studenata. To nismo imali u ranijim talasima“, kaže zamenik direktora Kliničkog centra u Nišu Radmilo Janković.

Da li će pune kovid ambulante isprazniti školske klupe? Predsednica Vlade čeka preporuke, posle jučerašnjeg, današnjeg i sutrašnjeg sastanka Batuta, Ministarstva prosvete i medicinskog dela Kriznog štaba.

„Dakle doneće se najbolja moguća odluka, najbolja moguća, najbezbednija za decu i najbolja odluka za njihove porodice. Tako da očekujem da vidim preporuku. Ono što je meni izuzetno važno i što mislim da ne treba da se menja, a to je da svakako deca od prvog do četvrtog razreda osnovne škole nastave da idu u školu“, rekla je premijerka Ana Brnabić.

U školu za sada idu sva deca, s tim što se u Beogradu, Vrnjačkoj banji, Nišu i Šapcu odlazak u školu kombinuje sa nastavom na daljinu.

N1Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.