Kosovska zastava bila zabranjena tokom SP-a u Rusiji. Priština traži reakciju FIFA-e

Zabranjene zastave tokom SP-a u Rusiji, Foto: Njujork Tajms
Zabranjene zastave tokom SP-a u Rusiji, Foto: Njujork Tajms

Nakon što je svetsko fudbalsko prvenstvo u Rusiji završeno, kosovski mediji preneli su danas vest da je kosovska zastava bila zabranjena tokom ovog takmičenja. Da je zastava Kosova među preko dvadeset zabranjenih javio je prethodno Njujork Tajms, navodeći da je dokument sa ovim zastavama bio dostupan na punktovima za proveru bezbednosti na prostoru održavanja Svetskog kupa.

Zabrana je usledila iako je Kosovo primljeno u FIFA-u pod čijim se okriljem Mundijal i održavao.

„Zastava koja prikazuje zlatnu mapu Kosova, ispod šest belih zvezda na plavoj pozadini – jedna  je od više od dvadesetak zabranjenih na stadionu Svetskog prvenstva od strane organizatora turnira. Ona se nalazi na dokumentu od sedam stranica, zajedno sa zastavama koje predstavljaju Tajvan i Iran pre revolucije, a takođe i niz separatističkih pokreta. Zastava terorističke grupe kao što je Islamska država navedena je takođe,“ javio je Njujork Tajms.

Njujork Tajms dalje navodi da se Rusija takođe suprotstavljala naporima Kosova za članstvo u FIFA.

„Još od borbe u ratu za nezavisnost protiv Srbije krajem devedesetih godina, Kosovo se nalazilo u političkom i kulturnom limbu. Uprkos činjenici da je većina država članica Ujedinjenih nacija i članica Evropske unije priznala nezavisnost 2008. godine, Kosovo tek treba da dobije zvanično priznanje. Rusija, saveznik Srbije, pretila je da će staviti veto na takav potez u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija,“ naveo je isti list.


Iako se kosovski tim nije našao u Rusiji, Kosovo je ipak dospelo u vesti sa SP-a, prenosi Tajms, podsećajući na to da je Švajcarski veznik kosovskog porekla, Džerdan Šaćiri, „nosio sliku kosovske zastave na svojim kopačkama tokom utakmica svog tima“, ne navodeći i to da su Šaćiri i takođe švajcarski fudbaler kosovskog porekla, Granit Džaka, kažnjeni zbog pokazivanja simbola orla sa albanske zastave.

Isti list preneo je i komentar FIFA-e da oni „dozvoljavaju zastave svih 211 članova udruženja na stadionima“, uputivši ih na ruski organizacioni odbor od kojeg, međutim, nisu dobili odgovor.

Upravo je danas reakciju FIFA-e zatražio šef kosovske diplomatije, Bedžet Pacoli, na svom Twitter nalogu.

Naveo je da je uznemiren zbog odluke Rusije.

„Kosovo je član FIFA-e i ja ih pozivam da reaguju na zloupotrebu koju je Rusija učinila nad članom FIFA-e. Politika bi trebalo da ostane van sporta!“ – dodao je.

Kosovski koordinator za kulturu, omladinu i sport Redžep Hoti naveo je da je sa žaljenjem primio informaciju o zabrani „mahanja zastavom Republike Kosovo“.

„Još je više zabrinjavajuća činjenica da se zastava naše Republike nalazi na istoj listi kao i zastave terorističkih organizacija,“ dodao je i podsetio, kako je naveo, Organizacioni odbor SP-a u Rusiji da je upravo zastava Kosova bila vidljiva u Rusiji kada je džudistkinja Majljinda Keljmendi postala Evropski prvak džudoa tokom takmičenja u ovoj zemlji.

„Ova zabrana je potpuno politička i neprihvatljiva u svetu sporta, bilo gde u svetu. Oštro osuđujem čin mešanja politike u sport. Sportisti Republike Kosovo za samo deceniju postojanja nezavisne i suverene države poklonili su ogroman spektakl čitavom svetu. Oni ne zaslužuju da se njihov legalni i legitimni identitet krši u neprihvatljivim političkim oblicima,“ zaključio je.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.