Švajcarska produžava vojnu misiju na Kosovu za još tri godine

Švajcarska Kfor
Foto; RTK2

Savezno veće Švajcarske i Nacionalni dom parlamenta žele da produže svoju vojnu misiju za tri godine i povećaju broj na maksimum, jer prema njihovim rečima, bezbednosna situacija na Kosovu je i dalje napeta, prenosi RTK2 pisanje RTK.

Prema saveznom veću, bezbednosna situacija na Kosovu i Zapadnom Balkanu se pogoršala, pa zbog toga žele da produže misiju švajcarske vojske na Kosovu do kraja 2023. godine i da vrate maksimalan broj od 195 vojnika.

Kao i ranije, u slučaju rastuće pretnje, kontingent bi se mogao povećati za 20 ljudi koji bi služili najviše četiri meseca.

U četvrtak je Nacionalni dom usvojio predlog ubedljivim brojem glasova od 108 glasova za, 48 protiv i 30 suzdržanih, a taj Dom je doneo odluku na osnovu  preporuka komisije za spoljnu politiku i bezbednost.

Većina smatra da politička i bezbednosna situacija na Kosovu još uvek zahteva prisustvo KFOR-a, zbog činjenice da Kosovo još uvek nije u stanju da garantuje bezbednost.

S druge strane „zeleni“ i SVP su među protivnicima nastavka misije.

„Kosovu je potrebna podrška za izgradnju demokratskih struktura, a ne oružja. Ova misija traje predugo, čineći Kosovo zavisnim od švajcarske vojske“, rekla je poslanica Nacionalne partije zelenih, Mariona Šlater.

Poslanik SVP Erik Hes ističe da je Švajcarska neutralna zemlja, i da njena vojska nema šta da radi u inostranstvu.

RTK2

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.