Posle sastanka sa Vučićem, Đurićem i Vulinom: Promene u Srpskoj zbog potrebe da Srpska bude još jača i jedinstvena

Aleksandar Jablanović više ne obavlja funkciju predstavnika Liste Srpska, a tu dužnost ubuduće će obavljati šef poslaničke grupe te liste Slavko Simić. Aleksandar Jablanović će u narednom periodu obavljati "drugu odgovornu" javnu funkciju u sistemu Vlade Republike Srbije, za sada je nepoznato i koju. Promena na čelu Liste nije izazvana medijskim napadima i manipulacijama, već potrebom da Srpska bude još jača i jedinstvena, saopšteno je danas iz Nemanjine, nakon sastanka srpskih političkih predstavnika u kosovskim institucijama sa predsednikom Vlade Srbije Aleksandrom Vučićem, direktorom Kancelarije za Kosovo i Metohiju Markom Đurićem i ministrom za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Aleksandrom Vulinom.

Pročitajte još tekstova u okviru naše tematske stranice "Slučaj Jablanović":

Jablanović: Srpska lista funkcioniše jedinstveno

Cepa se Srpska?

Jablanović: Stojanović nije koordinator liste "Srpska"

Jablanović: Smena nezakonita, važi samo ako se ja povučem. Đurić deli kosmetske Srbe

"Jablanović više ne predstavlja Srpsku"

Jablanović EKSKLUZIVNO: Proglas je najobičnija politička farsa koja ne može da uspe

"Proglas srpskom narodu istaknutih predstavnika Srpske": Jablanović da se povuče sa svih funkcija

Kancelarija za saradnju sa medijima srpske vlade saopštila je nakon ovog sastanka da se razgovaralo o "aktuelnoj političkoj situaciji na KiM i ostatku Srbije", "izazovima" u vezi sa prijemom "samoproglašenog Kosova" u UNESCO, ekonomskim i socijalnim problemima srpskog naroda u "Pokrajini", formiranju Zajednice srpskih opština, kao i "političkim nesuglasicama" unutar liste Srpska.

"Zaključeno je da je čvrsto jedinstvo srpskih političkih predstavnika na KiM imperativ i uslov nacionalnog opstanka Srba u Pokrajini," navodi se u saopštenju iz Nemanjine.

Dogovoreno je i da Aleksandar Jablanović više ne obavlja funkciju predstavnika Liste Srpska, a da tu dužnost ubuduće obavlja šef poslaničke grupe te liste Slavko Simić. 

"Ta izmena biće u najkraćem roku registrovana i u relevatnim prištinskim institucijama," dodaje se.

Aleksandar Jablanović će u narednom periodu obavljati "drugu odgovornu" javnu funkciju u sistemu Vlade Republike Srbije, ali nije saopšteno i koju. 

"Promena na čelu Liste nije izazvana medijskim napadima i manipulacijama, već potrebom da Srpska bude još jača i jedinstvena," ističe se takođe u ovom saopštenju i dodaje da će učesnici sastanka sve eventualne nesuglasice među političkim predstavnicima Srba na KiM rešavati unutar Liste Srpska i u koordinaciji sa Kancelarijom za KiM Vlade Srbije.

Sastanku su prisustvovali srpski poslanici u kosovskoj skupštini i članovi vlade kosovskih institucija, kao i gradonačelnici deset opština sa većinskim srpskim stanovništvom. U najavi sastanka, Kancelarija za KiM nije prethodno saopštila da će sastanku prisustvovati i ministar Aleksandar Vulin, u čijoj partiji je Aleksandar Jablanović.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.