Suvo Grlo: Uprkos mnogim problemima želja za opstankom veća

Suvo Grlo, podno Mokre Gore, jedno je od tri preostala sela sa srpskim življem u opštini Srbica. Posle skoro 20 godina gotovo da se ništa nije promenilo. Meštani ovog sela uspeli su da se zadrže na svojim ognjištima i da nastave život u njemu. Pretrpeli su mnogo toga, ali je želja za opstankom bila veća. Ipak, retki su oni koji su se odvažili da bilo šta kažu o životu tamošnjih meštana. Život u neizvesnosti i stahu u mnogima je ostavio dubok trag, ali nijednog momenta nisu pomislili da napuste svoje domove. 

"I dalje nema ta neka sloboda. Bolje je u odnosu na ranije kako je bilo, ali šta znam – potpunu sigurnost nemaš. Ali dobro, živi se, šta da se radi posle toliko godina. Ljudi na neki način vide nadu za opstanak. Kako će to biti i šta – niko ne zna. Niti je ko otišao, niti je ko prodao za sad," kaže Snežana Tomašević.

"Vidiš, ovoliko dvorište, gde da idem ja u Srbiju na 3-4 ara, i to neko ima zemlju, kuću, neko nema. Da idem da plačem pod streju, ne mogu. Ovako imam svoje," navodi Slobodanka Kragović.

U selu funkcioniše Dom Zdravlja, Osnovna škola i srednja Tehnička škola. Tu se nalazi i kancelarija Privremenog organa opštine Srbica, Dom kulture, a u selu Banje nalazi se i obdanište. Reklo bi se da su ispunjeni svi uslovi za život u jednom selu. Međutim, od meštana saznajemo da su mladi bez posla. Ostali se bave poljoprivredom i stočarstvom. Veliki problem imaju i sa vodosnabdevanjem.

"Životom u ovo vreme, nije niko nigde zadovoljan, a kamoli mi ovde. Trenutno vodu nemamo. Bez vode smo katastrofa, pogotovo za mene jer imam 27 grla stoke krupne, plus 70 svinja, a vodu nemamo. Imamo iz planine izvor, ali je sada suša i trenutno nema dovoljno vode, to je rađeno pre 15 godina, creva su se već zapušila od kamenca," ističe Siniša Tomašević.

"Perspektivu nemaš, džabe, i sve nekako kažem – imali smo posao i to se još donekle drži – u radnom smo odnosu, ali mladi nemaju zaposlenje. Gde će da ih zaposle kad samo škola funkcioniše, ambulanta, i nema gde," dodala je Snežana Tomašević.

Iako je sve više mladih koji ne mogu da nađu zaposlenje, teši ih činjenica da u ovom selu ima puno dece, te je jedno od retkih sela sa mlađom populacijom koju čini više od 50 odsto od ukupnog stanovništva.

RTK2

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.