Konferencija sudskih saveta: Kosovo neće fusnotu, srpska delegacija napustila sastanak

Balkanska i Evromediteranska mreža pravosudnih saveta danas i sutra održava konferenciju u Burgasu, u Bugarskoj. Prisustvuju i predstavnici pravosudnih organa Srbije, Crne Gore, Albanije, Mađarske, Mekedonije, Italije, Bugarske, Rumunije, Turske, Bosne i Hercegovine, Moldavije i Kosova. Predstavnici Srbije napustili su, međutim, ovu konferenciju, jer Kosovo nije predstavljeno fusnotom, saopšteno je iz Sudskog saveta Kosova. Iz Beograda, za sada, nema potvrde ove vesti.

"Nakon prve pauze na ovoj konferenciji, delegacija Srbije protestovala je da Kosovo bude predstavljeno fusnotom. Međutim, kosovska delegacija nije prihvatila tako nešto i srpska delegacija napustila je konferenciju u znak protesta," navodi kosovski sudski savet u svom saopštenju.

Ističu i da "Sudski savet Srbije još nije član ove mreže" i da se za sutra očekuje glasanje o tom pitanju.

U nastavku saopštenja navedeni su detalji o uvodnim rečima na otvaranju konferencije, šta je poručio predsednik kosovskog saveta, Nehat Idrizi, kao i o samoj temi konferencije. Objavljena je i fotografija na kojoj se vidi da su učesnici u jednom trenutku predstavljeni i zastavama, a da na njoj nema predstavnika Srbije.

Iz Beograda još uvek nema potvrde informacije o napuštanju konferencije, kao i razlozima za takvu odluku.

Predstavljanje Kosova fusnotom, propisano je dogovorom o regionalnom predstavljanju i saradnji između Beograda i Prištine i kako se navodi jedini je naziv koji se koristi u okviru regionalne saradnje. Neki od regionalnih sastanaka na kojem su ranije učestvovali predstavnici Beograda i Prištine održavani su i prema Gimnih formuli – bez državnih obeležja.

Ipak, u više navrata se događalo da predstavnici Beograda prisustvuju sastancima gde su i njihove kolege iz Prištine učestvovali pod kosovskom zastavom. Sa druge strane, dešavalo se i da predstavnici kosovskih institucija ne budu predstavljeni sa zvezdicom i da su, istovremeno, odbijali da učestvuju na događajima gde su organizatori insistirali na fusnoti. O tome čitajte u vestima: 

"Fusnota se istopila"

Samit u Parizu: Regionalna kancelarija za mlade, nova poglavlja za Srbiju, finansiranje železničkog projekta za Kosovo

Skoplje: Direktor policije Srbije na regionalnoj konferenciji pred kosovskom zastavom

Kosovo zbog fusnote neće u Budvu: OEBS ne poštuje Briselski sporazum kojim se Kosovo predstavlja bez zvezdice

Bajrami: Kosovo spremno da integriše Univerzitet u Kos. Mitrovici; sa Verbićem o obrazovanju Albanaca u "Preševskoj dolini" i priznavanju diploma

Jadranki podmetnuli zastavu Kosova

Budva: Zastave Kosova i Srbije jedna pored druge (Foto)

Seljimi: Srbija više ne bojkotuje kosovsku zastavu; EU: Kosovo je 6. balkanska zemlja

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.