Haradinaj pozvao na konsultacije za formiranje Vlade Kosova

Ramuš Haradinaj, kandidat za premijera pobedničke koalicije Demokratske partije, Alijanse za budućnost Kosova i Inicijative, pozvao je političke partije na Kosovu koje su osigurale poslaničke mandate u Skupštini na pokrenu konsultacije o formiranju nove Vlade Kosova.

On je na razgovore pozvao i pokret Samoopredeljenje, partiju koja je druga po redu po osvojenim glasovima, a koja zapravo teži da sama formira vladu.

16:10 – Imeri prihvata sastanak sa Haradinajem samo ako izađe iz koalicije PAN

Izvor: Kosovapress (Tekst je izvorno preveden sa albanskog)

Predsednik pokreta Samoopredeljenje, Visar Imeri, je kroz objavu na Fejsbuku saopštio da prihvata poziv Ramuša Haradinaja za sastanak, samo ako on napusti koaliciju sa PDK:

"Danas sam dobio pismo od predsednika Alijanse za budućnost Kosova, Ramuša Haradinaja. Iz pisma je jasno da Haradinaj želi sastanak, ali nije jasna namera tog sastanka. Ako je u pitanju koordinacija prvog sastanka Skupštine, to nije uloga, niti zadatak gospodina Haradinaja. Kao jedan od šest poslanika u zakonodavstvu, gospodin Haradinaj nema ulogu u koordinisanju i konsultacijama oko prvog sastanka. Ako nas gospodin Haradinaj zove da razgovaramo o mogućnostima saradnje za vladu – taj sastanak može samo biti prihvatljiv ako je pozivnicu poslao sa pozicije predsednika AAK i nakon izaska iz koalicije PAN."


RTK LDK odbio poziv Haradinaja

Predsednik LDK, Isa Mustafa, rekao je da neće odgovoriti na Haradinajev poziv za sastanak i ponovio da neće ući u koaliciju sa PDK. 

On je rekao da će oni, kao i koalicija PAN, da pokušaju da formiraju Vladu. 

S obzirom da Ustav predviđa da se mandat za formiranje vlade u prvom krugu pruži kandidatu pobedničke koalicije, Haradinaj je na razgovore pozvao i Demokratski savez Kosova, Srpsku listu i ostale partije iz manjinskih zajednica a kako bi u što kraćem roku formirale vladajuću koaliciju.

Za utorak je u Skupštini predviđen sastanak sa predsednikom Samoopredelenja, Visarom Imerijem, i liderom Demokratskog saveza, Isom Mistafom.

Haradinaj je rekao da će se angažovati za formiranje što šire Vlade kako bi bila funkcionalna i efikasna.

RSE

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.