Sutra promocija knjige Jug-Bogdanova kći

Jelena Krtolica održaće se sutra u Kosovskoj Mitrovici promociju svog romana  "Jug Bogdanova kći“. Promocija počinje u 19 časova, u galeriji “Akvarijus”. O knjizi, pored autorke, govore Novica Sovrlić i Aleksandar Dunđerin.

“Biografija kneginje Milice, kao i doba u kojem je živela, veoma su zahvalni za romanesknu obradu. Milica, jedina žena koja je vladala Srbijom u deset vekova njene istorije, poseduje neverovatan tragički potencijal, itekako upotrebljiv u dramaturškom smislu. I Krtolica to znalački koristi, a njeno delo poprima, povremeno, i obrise psihološkog, čak i ljubavnog, i porodičnog romana. I pored toga što lik Milice gradi pomalo idealistički, u romantičarskom maniru, poštujući pri tome, donekle, i kompozicionu shemu srednjovekovnih srpskih hagiografija (žitija), idejno čvorište njenog romana predstavlja tragički izbor glavne junakinje – da li da posle Lazareve pogibije i poraza na Kosovu, u zamenu za mir sa Turcima, pristane da svoju neudatu kćer Oliveru pošalje sultanu Bajazitu u harem. Ni mrtvorođeno dete, ni smrt braće i muža, ni propast države, nema takvu književnu snagu, kakvu ima čin Miličinog pristanka na ucenu,“ odlomak je iz recenzije romana.

Izdavač knjige je Književno društvo Kosova i Metohije iz Kosovske Mitrovice.

Ulaz je slobodan.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.