Susret privrednih komora Srbije i Kosova uvertira za međudržavni sporazum o normalizaciji odnosa

Susret predsednika privredne komore Srbije Marka Čadeža i samoproglašene Republike Kosovo Safeta Grdžalijua, kao i srpskog ministra za privredu Željka Sertića i kosovskog ministra za ekonomski razvoj Bljeranda Stavilecija u Beogradu je "uvertira koja treba da utaba put" za sklapanje međudržavnog sporazuma o normalizaciji odnosa između Srbije i Kosova, naglasio je Patriotski blok Kosova i Metohije u današnjem saopštenju iz Kosovske Mitrovice.

Ove patriote tvrde da je skup održan pod pokroviteljstvom britanske ambasade, odnosno savetnika predsednika srpske vlade Aleksandra Vučića – Tonija Blera. 

"Šlag na torti predstavlja prisustvo direktora Kancelarije za KiM Marka Đurića  na ovom sastanku, koji utire put nezavisnom Kosovu a sve pod maskom boljeg života Srba u južnoj srpskoj pokrajini," dodaju.

Oni podsećaju i na razloge zašto život Srba na nezavisnom Kosovu "ne može da bude dobar" – vekovno nasilje, pogrom i egzodus srpskog stanovništva.

"Marko Čadež i Safet Grdžaliju su zajedno, kao predsednici privrednih komora dve posebne države, bili gosti u Briselu pre mesec dana, gde su dobili puno pohvala od strane tamošnje administracije iz razloga što reklamiraju nezavisno Kosovo," podsećaju, takođe, iz Patriotskog bloka.

Tokom prekjučerašnjeg beogradskog susreta potpisani su brojni sporazumi i trgovačke olakšice, a na zvaničnim dokumentima se navodi "Republika Kosovo" sa svim atributima državnosti, dodali su dalje. 

"Od kada to država Srbija sa delom svoje teritorije potpisuje bilateralne sporazume osim ako ta teritorija nije posebna dražava? Očito je da Vlada Aleksandra Vučića zavodi narod za Goleš planinu, kako narodna pesma kaže, prodajući im rog za sveću i na mala vrata učestvuje u stvaranju još jedne albanske države na Balkanu," istaknuto je u ovom saopštenju.

Opozicione patriote sa Kosova i Metohije takođe podsećaju da trgovina između Kosova i Srbije nije prestajala ni za vreme ratne 1999. godine, kao ni nakon toga, te da "nisu bili potrebni nikakvi međusobni sporazumi i trgovačke olakšice koje su suprotne važećem Ustavu i zakonima Republike Srbije," a da se postavlja pitanje koliko "najbolji student" Pravnog fakulteta u Beogradu, kako "se hvali" sam Premijer Srbije – "poštuje" diplomu svog fakulteta.

"U praksi to bi izgledalo kao kada bi lekari koji su položili hipokratovu zakletvu umesto leka prepisivali otrov," naglasili su.

"Ako privredna komora Srbije želi da se bavi privredom u južnoj srpskoj pokrajini ona treba pre svega da spreči privatizaciju brojnih kompanija uzurpiranih od strane separatističikih vlasti a koje je država Srbija izgradila. Privredna komora Srbije treba da se bavi i gubitkom 50.000 radnih mesta na teritoriji južne srpske pokrajini koja su oteta od Srba kao i uzurpacijom na stotine hiljada hektara plodnih njiva i pašnjaka koje secesionistička tvorevina otima i od srpskih kompanija i od pojedinaca srpske nacionalnosti," zaključeno je u ovom saopštenju. 

 Predsednici privrednih komora Kosova i Srbije potpisali su 21. decembra Sporazum o saradnji u sektoru energetike – elektromašinogradnje i Sporazum o saradnji u oblasti građevinarstva i industriji građevinskih materijala. Sporazume su potpisali na Poslovnom forumu u Beogradu koji su organizovale ove dve komore, a čiju su saradnju učesnici foruma ocenili kao "veliki korak u normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, i u unapređenju ekonomskog razvoja i prosperiteta celog regiona Zapadnog Balkana". Prioriteti zajedničkih aktivnosti komora Srbije i Kosova, kako je tada potvrđeno na Forumu, jesu povezivanje poslovnih zajednica, uklanjanje trgovinskih prepreka, otvaranje mogućnosti za realizaciju zajedničkih projekata u oblasti građevinarstva, energetike, infrastrukture, IT-a, zajednička ulaganja i osnivanje preduzeća, kao i učešće na tenderima i ostalim tržištima. Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.