Suroi već vidi dva problema u vezi sa Evropskim planom

Izvor: Koha (Tekst je izvorno preveden sa albanskog)

Publicista Veton Suroi rekao je da postoje dva problema u procesu pregovora o planu primene evropskog predloga, o kome u subotu pregovaraju kosovski premijer Aljbin Kurti i predsednik Srbije Aleksandar Vučić u Severnoj Makedoniji, u Ohridu. Prema njegovim rečima, plan implementacije nakon dogovora o sadržaju predloga, prosleđuje se dalje uz problem toga da li će se ili neće staviti potpis, kao i nejasnoće sadržaja dokumenta.

U subotu od jutra Kurti i Vučić pregovaraju o ovom planu implementacije. Diskusije traju više od 10 sati i još se ne zna kada će se završiti. Suroi je kazao da prolazak dugog perioda razgovora pokazuje da je „proces težak“.

„Kurti je bio spreman da potpiše (27. februara), Vučić je rekao ne. Ovde imamo prvu razliku, odnosno spremnost strana da formalizuju sporazum. Drugi problem je veći, aneks implementacije zahteva posebnu pažnju jer su se strane ranije dogovarale, ali je u implementaciji donet problem u tumačenju sadržaja, ili konstruktivna nejasnoća, nejasnoće, ne pomažu kod ovakvih dogovora“ rekao je on u specijalnom programu „Suočenju“ na KTV-a i dodao da se proces produžava do dogovora svih strana kako bi se preciziralo kako sadržaj treba da se implementira.

On je sadašnji pregovarački proces okvalifikovao drugačijim u odnosu na Rambuje, koji je potpisan pre tačno 24 godine.

„Govorimo o pregovaračkom procesu u kojem sve strane moraju da se dogovore o formi sporazuma, da li će to biti potpis, usmena deklaracija ili ratifikacija, to su detalji međunarodnog prava, veoma važni, ali važno je da se strane među samima slažu. Ne bavimo se toliko činjenicom da jedna strana želi da potpiše, a druga ne, iako je to važno, već o tome šta će strane potpisati. Iako nam je jasno šta je napisano, ono što nije jasno je pitanje implementacionog aneksa jer postoje objašnjenja koja ne odražavaju nužno ono što je rečeno u planu. To bi trebalo da bude problem za sve strane i sve strane treba da se osećaju prijatno sa formulacijom kako bi se implementacija obavila na pravi način“, naveo je dalje on.

Prema Suroiju, „ako večeras ne bude dogovora, biće još jednog dana“.

„Proces će se nastaviti. Ovo nisu pregovori „uzmi ili ostavi“. Oni su se dogovorili oko principa, Kosovo je čak izrazilo spremnost da to potpiše. Sa ovom spremnošću, Kosovo je veoma proaktivno u procesu pregovora i pokazalo spremnost da uđe u proces aneksije. Ako ne večeras, doći će do toga nekog drugog dana”, rekao je Suroi.

On je naveo da očekuje da će se u budućnosti pojačati međunarodni pritisak na stranke.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.