Suroi: Bez dramatičnih promena u borbi sa epidemijom, kolaps na Kosovu lako predvidljiv

Još uvek se ne razume koliko je dramatična situacija sa COVID-19 na Kosovu, poručio je danas u svom javnom upozorenju kosovski publicista Veton Suroi (Surroi).

„13. jula na Kosovu je bilo 187 novih slučajeva zaraze. Istog dana, Italija i Nemačka su imale u apsolutnom broju manje slučajeva zaraze. Italija, sa 33 puta većom populacijom, imala je 169 novih slučajeva, Nemačka – sa 46 puta većim, 159 novih slučajeva. Još gore, Italija radi 99 testova na hiljadu stanovnika, a Nemačka 76, dok Kosovo trenutno ne uspeva da uradi ni četvrtinu testa na hiljadu stanovnika“, naveo je Suroi u obraćanju preko svoje Fejsbuk stranice.

Umesto borbe sa pandemijom, za Kosovo su u prvoj polovini ove godine, navodi dalje Suroi, teme bile trgovina sa Srbijom, odnosno pitanje reciprociteta, te koliko se meri ljubav prema Americi ili trenutnoj američkoj administraciji.

„Ni u jednom trenutku rasprava o pravcu koji zemlja zauzima po pitanju povećanja broja testova kao prioritetu, te je verovatno da će i u drugoj polovini godine Kosovo ponovo biti zauzeto drugim prioritetnim temama – pregovorima, Specijalnim sudom i tako dalje“.

Ukoliko se ne primene dramatične promene u tretmanu COVID-19, zdravstveni, socijalni, ekonomski i bezbednosni kolaps na Kosovu lako je predvidljiv, upozorio je Suroi, ne navodeći i šta bi ta promena bila.

U poslednja 24 sata zvanično je, prema podacima kosovskog instituta za javno zdravlje, 187 slučajeva inficiranja virusom korona. Preminulo je 108 osoba.

Opširnije o dnevnom stanju u vezi sa pandemijom pratite u našem blogu.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.