Sunjog šef EU delegacije na Kosovu, Ajnhorst direktorka za Evropu i Srednju Aziju

Foto: www.mzv.cz

Visoki predstavnik EU Žozep Borelj je za novog šefa Kancelarije EU na Kosovu nominovao češkog diplomatu Tomaša Sunjoga, saopšteno je iz Evropske službe za spoljne polove.

Sunjog je do sada bio zamenik šefa Stalnog predstavništva Češke pri EU i ambasador stalni predstavnik u Političko-bezbednosnom komitetu EU od avgusta 2017.

Ovaj visoki češki diplomata je prethodno bio direktor za bezbednosnu politiku u ministarstvu inostranih poslova u Pragu.

Prema vebsajtu češkog ministarstva inostranih poslova, „ambasador Sunjog govori engleski, ruski, francuski, slovenački i bosanski jezik“.

Kako se navodi u saopštenju, nominacija Sunjoga biće zvanična kada vlada Kosova prihvati njegov agreman.

Borel je takođe postavio Holanđanku Angelinu Ajnhorst za izvršnu direktorku za Evropu i Srednju Aziju u Evropskoj službi za bezbednost i međunarodna pitanja (EEAS).

Angelina Ajhorst bila je glavna saradnica za Zapadni Balkan i pregovore Beograd-Priština u timu bivše šefice EEAS Federike Mogerini.

U saopštenju se navodi da je Borel, pored ostalih, za direktorku Bezbednosne i odbrambene politike EEAS imenovao Joaneke Balfort, dosadašnju ambasadorku Holandije pri Političko-bezbednosnom komitetu EU.

Povezani članci:

Koha: EU izabrala češkog diplomatu Tomaša Sunjoga za naslednika Apostolove na Kosovu

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.