Koha: EU izabrala češkog diplomatu Tomaša Sunjoga za naslednika Apostolove na Kosovu

Izvor: Koha (Tekst je izvorno preveden sa albanskog)

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost, Žosep Borelj (Josep Borell) odlučio je da imenuje češkog diplomatu, sa iskustvom u balkanskom regionu, Tomaša Sunjonga (Tomas Szunyong), za specijalnog predstavnika EU za Kosovo (EUSR) i šefa Kancelarije EU u Prištini.

U diplomatskim krugovima se već neko vreme govori o Boreljovom izboru i očekivalo se da to bude potvrđeno. Koha iz diplomatskih izvora u EU saznaje da je već načinio izbor.

Ovim imenovanjem „češko-slovački“ tandem Miroslav Lajčak i Tomaš Sunjog baviće se Kosovom u ime EU. Pre dva meseca Lajčak je postavljen za specijalnog predstavnika za dijalog između Kosova i Srbije, dok će Sunjog biti specijalni predstavnik na Kosovu. Od njih se takođe očekuje da sarađuju u sprovođenju Lajčakovog mandata, za šta će biti potrebna pomoć kancelarije EU u Prištini u vršenju dužnosti u omogućavanju dijaloga.

Slično Miroslavu Lajčaku, budući ambasador EU na Kosovu ima iskustva u regionu. Takođe je bio češki ambasador u Bosni i Hercegovini i Sloveniji, govori bosanski jezik i, poput Lajčaka, studirao je u Rusiji.

Trenutno je češki ambasador u Komitetu za politiku i sigurnost EU. Sunjong je vršio dužnost i u češkom Ministarstvu spoljnih poslova, vezanim za region. Bio je šef Departmana za jugoistočnu Evropu i sigurnosnu politiku.

Diplomirao je na Državnom institutu za međunarodne odnose u Moskvi. U svojoj biografiji navodi da se pridružio češkoj diplomatskoj službi 1992. godine. Govori engleski, ruski, francuski, slovenski i bosanski jezik.

Češka je, za razliku od Slovačke, priznala nezavisnost Kosova.

Ali, s obzirom na to da se dva predsednika Republike Češke više puta nisu složila sa vladinom odlukom, nisu potpisali formalnu odluku o priznavanju.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.