Stvaralački portret Dejana Aleksića 2. i 3. jula u Akvarijusu

dejan aleksic
Foto: Akvarijus

Jedan od najznačajnijih savremenih srpskih književnika, Dejan Aleksić iz Kraljeva, predstaviće se mitrovičkoj publici ovog petka i subote u Privatnom kulturnom centru „Akvarijus“.

Prvo veče, sa počekom u 20 časova biće posvećeno njegovoj poeziji i prozi, dok će svoja književna dela namenjena deci autor predstaviti 3. jula u 12 časova.

U programu, pored autora, učestvuju i doc. dr Sanja Miketić Subotić, docent na Katedri za srpski jezik i književnost Filozofskog fakulteta u Kosovskoj Mitrovici, pesnik i književni kritičar iz Gračanice Žarko Milenković, i novinarka Radija Kosovska Mitrovica i publicista Ivana Vanovac.

Ulaz je slobodan.

Umetnik Dejan Aleksić, objavio je više desetina pesničkih, dramskih i proznih knjiga, od kojih je najveći broj knjiga za decu.

Njegove pesme su uvrštene u brojne zbornike i antologije, a prevođen je na engleski, nemački, norveški, bugarski, grčki, makedonski, mađarski, slovački, slovenački i rusinski jezik.

Aleksićevo književno delo zastupljeno je u čitankama za osnovnu školu.

Osvajač je brojnih značajnih nacionalnih priznanja i književnih nagrada: „Zmajevu nagradu“ Matice Srpske, nagrade “Meša Selimović“, “Branko Miljković“, „Matićev šal“, „Vasko Popa“, „Borislav Pekić“, Nagradu SANU, Prosvetinu nagrada, Brankovu nagradu, nagrade Sajma knjiga u Beogradu „Rade Obrenović“ i „Plavi čuperak“, međunarodnu nagrade “Mali princ”. Dvostruki je dobitnik i nagrade „Politikinog zabavnika“.

Živi i radi u Kraljevu kao glavni i odgovorni urednik u izdavačkoj delatnosti Biblioteke „Stefan Prvovenčani“, koja je izdavač najprestižnije ovovekovne srpske pesničke edicije „Povelja“, koja nosi istovetni naziv kao i časopis.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.