Sunjog iz Osojana: Pričali smo sa ljudima o bezbednosti, zdravstvu, obrazovanju i pitanju dinara

Sunjog Osojane
FOTO: Radio Goraždevac

Ambasador Evropske Unije na Kosovu, Tomaš Sunjog, zajedno sa Markom Makovecom, zamenikom generalnog direktora Evropske službe za spoljne poslove (EEAS), posetio je Osojane i razgovarao sa predstavnicima ovog sela i Goraždevca.

Sunjog je u izjavi za Radio Goraždevac izjavio da je posetio forum za „Žene mir i bezbednost“ u Prištini, Severnu Mitrovicu, Osojane, kao i da se sastao sa Ocem Savom u manastiru Visoki Dečani.

„Učestvovali smo na međunarodnom mirovnom forumu – ‘Žene mir i bezbednost’ u Prištini, ali smo isto tako odlučili da bi bilo korisno za nas kao EU na Kosovu kao i za zamenika generalnog direktora EEAS, Marka Makoveca, da obiđemo srpsku zajednicu i prikupimo informacije o životu Srba na Kosovu. Juče smo posetili Severnu Mitrovicu, a sada smo u poseti selu Osojane gde smo takođe imali priliku da se sretnemo i sa predstavnicima Srba iz Goraždevca“, kazao je Sunjog za Radio Goraždevac.

On kaže da je sa predstavnicima srpske zajednice razgovarao o problemima oko obrazovanja, zdravstvenih usluga, dinaru i bezbednosnoj situaciji na Kosovu.

„Diskutovali smo o velikom broju pitanja koja su važna za srpsku zajednicu na Kosovu, uključujući o zdravstvu, obrazovanju, problemu u vezi sa pitanjem dinara i nedavnom odlukom Centralne Banke Kosova, ali takođe i uopšteno o bezbednosnoj situaciji na Kosovu u različitim opštinama. Takođe smo razgovarali i o saradnji između srpske zajednice na Kosovu i kosovskih vlasti. Mislim da je bilo važno za nas da dođemo ovde i bolje razumemo situaciju vezano za nevećinske zajednice a mi ćemo svakako nastaviti ovu diskusiju i u Briselu“, kazao je Sunjog za Radio Goraždevac.

Radio GoraždevacPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.