OEBS: Kosovski pravni okvir ne razlikuje adekvatno vrstu oružja – iste kazne za posedovanje biber spreja i pištolja

FOTO: KoSSev

Potrebno je da sudovi na Kosovu obezbede doslednost i pravičnost u kažnjavanju u predmetima protivzakonitog posedovanja oružja, navodi se u novom izveštaju misije OEBS.

Fokus ovog izveštaja je upravo praksa izricanja kazni u predmetima o nelegalnom posedovanju oružja.

U izveštaju se analiziraju podaci prikupljeni od decembra 2020. do avgusta 2023. godine i ocenjuje poštovanje standarda pravičnog suđenja i međunarodnih standarda ljudskih prava u sudskoj praksi izricanja kazni, sa fokusom na pravedno i dosledno kažnjavanje.

Analiza ukazuje na dva glavna nedostatka u praksi izricanja kazni u ovakvim predmetima.

To su neadekvatna ocena otežavajućih i olakšavajućih okolnosti i nedoslednost u presudama.

„U približno 25% praćenih predmeta, sudovi su nepropisno uzeli kao otežavajuće faktore opšte i neindividualne okolnosti. To uključuje neovlašćeno posedovanje oružja koje je ‘skorašnja vrsta krivičnog dela’ ili ‘često na Kosovu'“.

Osim toga, dodaje se u izveštaju, kosovski pravni okvir ne razlikuje na adekvatan način vrstu oružja i stepen povrede.

„To dovodi do jasnih nedoslednosti u kažnjavanju u svim kosovskim sudovima. Shodno tome, 31 od 33 predmeta je rezultirao novčanim kaznama u sličnom iznosu (400 evra kao najčešće) za predmete koji su uključivali različito oružje, od biber spreja do poluautomatskog vatrenog oružja, koji su se uveliko razlikovali po opasnosti i ozbiljnosti“, poručuju iz OEBS-a.

Šef ove misije na Kosovu, Majkl Davenport, pozvao je sudije da izriču kazne koje odražavaju okolnosti predmeta.

„Prilikom izricanja kazni, sudije su dužne da poštuju doslednost i pravičnost u kažnjavanju, i obezbede da kazna odražava okolnosti datog predmeta. Ovo je ključ za pravičan i nepristrasan pravosudni sistem“, rekao je.

U svojm izveštaju OEBS daje preporuke za kosovski pravosudni sistem. Preporuke se odnose i na prilagođenu obuku za sudije i tužioce i izmene zakonodavnog okvira i smernica.

Ceo izveštaj možete pročitati ovde.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.