„SumLJivo lice“ za maturante sutra u Gračanici

FOTO: Dom kulture „Gračanica“

Predstava „SumLJivo lice“ u režiji Milana Neškovića i produkciji Narodnog pozorišta u Prištini, biće izvedena sutra u Domu kulture „Gračanica“ sa početkom u 20 časova.

Na inicijativu učeničkog parlamenta i maturanata iz Gimnazije Priština (sa privremenim sedištem u Lapljem Selu) uprava Narodnog pozorišta u Prištini je odlučila da sav prihod od prodatih ulaznica bude ustupljen učenicima čije porodice nisu u mogućnosti da finansiraju njihov odlazak na predstojeću matursku ekskurziju.

‘Sumnjivo lice’, Branislava Nušića, spada u klasike domaće drame i doživelo je ogroman broj izvođenja do sada.

„Tema ovog komada su ljudi na vlasti koji se nisu mnogo bavili svojim obrazovanjem, iako se nalaze na važnim pozicijama, koji su spremni na sve kako bi ispunili svoje ciljeve“, podsetili su, govoreći o komadu, reditelj Nešković i dramaturškinja Maja Todorović.

Njihovo „čitanje“ Nušićevog klasika donosi neke novine.

„Pre svega, odlučili smo se da naziv komada blago modifikujemo u ‘SumLjivo lice’, s obzirom na to da junaci konstantno pogrešno izgovaraju tu reč, naravno bez svesti da je govore neispravno, kao i mnoge druge reči. Nušić ih je već sve postavio jasno kao korumpirane podlace koji su spremni na sve kako bi ispunili svoje ciljeve. Samo što u ovoj predstavi to više nisu činovnici iz Obrenovićeve vlasti, ovo su naši savremenici – još podliji, suroviji i opakiji. I dalje im se smejemo, ali taj smeh na kraju ostavlja i dozu gorčine kad shvatimo da se ništa nije promenilo za sto i više godina. Možda smo toga svesni, možda ne, ali nije zgoreg da se toga povremeno prisetimo. Možda se u narednih sto godina nešto promeni, a možda samo neko treba da ugasi svetlo“, poručuju Nešković i Todorović.

U predstavi igraju: Igor Damnjanović, Milena Jakšić, Tamara Tomanović, Milan Vasić, Anika Grujić, Branko Babović, Nikola Đorđević, Zoran Mijatović, Ivica Jevtić, Branko Janićijević i Uroš Antonijević. Ulogu Branislava Nušića tumači dugogodišnji saradnik NPP-a i gost iz Niša Aleksandar Mihailović.

Scenograf je Goran Stojčetović, a kostimografkinja Biljana Grgur.

„SumLjivo lice“ je sa velikim uspehom premijerno izvedeno na matičnoj sceni NPP-a u Domu kulture „Gračanica“ 09. februara ove godine. Prva repriza je bila dan kasnije u Domu kulture „Stari Kolašin“ u Zubinom Potoku, a u martu je izvedena u Leposaviću i Zvečanu.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.