Odloženo sudsko ročište za napad na novinara Gazmenda Morinu

Izvor: Veriu.info (Tekst je izvorno preveden sa albanskog)

Odloženo je sudsko ročište protiv Nedžata Dedie i Ljabinota Krasnićija u slučaju prebijanja novinara Gazmenda Morine, 26. januara 2016., u Vučitrnu.

Sudija Osnovnog suda u Mitrovici – ogranka u Vučitrnu, Ferki Džaferi, doneo je odluku o odlaganju ročišta za 11. jul 2018., nakon što je konstatovao da ne postoje uslovi za održavanje ročišta, a zbog odsustva jednog od optuženih – Ljabinota Krasnićija.

Pročitajte još:

Napadnut novinar portala „Veriu.info“: OEBS osudio napad

Optuženi Nedžat Dedia je obavestio sudiju da drugi optuženi, Ljabinot Krasnići, nije u mogućnosti da prisustvuje ročištu, jer mu je preminuo stric.

Sudija je rekao da nije dobio nikakvo pisano obaveštenje od Krasnićija o njegovom odsustvu sa ročišta, dok je stavio do znanja da će u slučaju odsustva na sledećem ročištu Krasnići da bude doveden u sudnicu primenom drugih metoda.

Prisutni na ročištu bili su tužiteljka u slučaju, oštećeni Gazmend Morina, optuženi Nedžat Dedia i dva svedoka.

Ročište je održano dve i po godine nakon prebijanja, a dve godine nakon optužnice tužilaštva protiv dvoje optuženih, koja je podignuta 20. jula 2016.

Podsećamo, nakon pretnji 23. januara 2016., novinara portala Veriu.info, Gazmenda Morinu, 26. januara 2016., metalnim šipkama napali su odbornici PDK-a u Skupštini opštine Mitrovice, Nedžat Dedie i Ljabinot Krasnići.

Novinar Morina rekao je da je napadnut na nalog tadašnjeg direktora preduzeća „Trepča“, Ahmeta Tmave, u organizaciji šefa obezbeđenja preduzeća, Rafeta Ibišija, a da su Dedia i Krasnići samo izvršioci napada.

Napad na Morinu su osudile sve političke stranke, osim PDK-a. Napad su osudili i Udruženje novinara Kosova i šef OEBS-a na Kosovu, Žan Klod-Šlumberže. Takođe, američki Stejt Department je registrovao ovaj napad kao jedan od četiri ključna napada na novinare koji su se dogodili na Kosovu tokom 2016. godine.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.