Napadnut novinar portala "Veriu.info": OEBS osudio napad

Novinar portala "Veriu.info", Gazmend Morina, juče je fizički napadnut u Južnoj Mitrovici. On za organizovanje napada optužuje direktora Trepče u ovom delu Mitrovice, Ahmeta Tmavu i nekadašnjeg odbornika skupštine ove opštine, Nedžata Dediju. Napad su osudili šef Misije OEBS-a na Kosovu, ambasador Žan Klod Šlumberže, koji je pozvao organe za sprovođenje zakona i opštinu Južna Mitrovica da preduzmu, kako je saopšteno, odgovarajuće mere, kao i predstavnica OEBS-a za slobodu medija, Dunja Mijatović.

Gazmenda Morinu su, kako je naveo, fizički napali i više puta udarili metalnom šipkom nekadašnji odbornik Skupštine opštine Južna Mitrovica iz redova Demokratske partije Kosova Nedžat Dedija i Ljabinot Krasnići, a nakon više njegovih kritičkih tekstova o upravi Trepče u Južnoj Mitrovici.

Ipak, i Tmava i Dedija su u međuvremenu demantovali da imaju veze sa napadom, odnosno da su učestvovali u napadu, a napadač se, prema svedočenju Morine, juče i predao policiji u Vučitrnu, koji je pušten nakon nekoliko sati pritvora.

Od napada na novinara su se distancirali i pokret Samoopredeljenje i Alijansa za budućnost Kosova, a osudili su ga Žan Klod Šlumberže i Dunja Mijatović, kao i gradonačelnik Južne Mitrovice.

"Snažno osuđujem ovaj napad. Trebalo bi da novinari imaju mogućnost da slobodno i bezbedno rade, bez obzira na temu kojom se bave," istakao je Šlumberže, dodajući da je zadatak novinara da istraže sva pitanja od javnog interesa, a obaveza javnih službenika da budu odgovorni.

Dunja Mijatović je poručila da je "napad na novinara napad na društvo u celini" i dodala da je "fizička bezbednost osnovni preduslov kako bi pripadnici medija mogli da rade svoj posao."

"Ovaj incident mora da se brzo istraži i počinioci privedu pravdi," dodala je ona.

Morina je napadnut na mestu gde obično parkira auto, a tvrdi i da je napad unapred organizovan, tako što ga je prethodna tri dana, jedan od taksista u Južnoj Mitrovici iz svog auta marke Mercedes – "posmatrao".

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.