Sudski pritvor za Lazovića i N. Vujačića; Iliji Vujačiću mera obaveznog javljanja policiji

Nakon sedam sati, koliko je trajalo saslušanje za određivanje pritvora trojici Srba koji se pored Ivanovića i Delibašića terete za ratne zločine, EULEX-ov sudija, Roksana Kom[a je Nebojši Vujačiću i Aleksandru Lazoviću odredila sudski pritvor od mesec dana, dok je Iliji Vujačiću odredila meru obaveznog javljanja policiji, potvrdio je branilac Aleksandra Lazovića, advokat Miro Delević. 
 
On je objasnio da je odluka suda da se njegovom branjeniku odredi zatvorski pritvor neočekivana, te da je kao obrazloženje za određivanje  ove vrste pritvora neveden mogući uticaj na svedoke optužnice. 
 
"Sa mojim klijentom, Aleksandrom Lazovićem, dogodilo se nešto neočekivano. Određen mu je pritvor – sudsko zadržavanje od mesec dana, zbog mogućeg uticaja na svedoke optužnice. To je suludo i besmisleno. Nismo očekivali tako drastičnu meru, ali to što je bilo neočekivano se i desilo. Potrešeni smo svi," izjavio je Delević i potvrdio da će podneti žalbu na određenu meru pritvora njegovom branjeniku.   
 
Advokat Aleksandra Lazovića je takođe objasnio da je Nebojši Vujačiću, koji je prethodno bio u kućnom pritvoru, određen sudski pritvor, a da je njegovom ocu – Iliji Vujačiću, određena mera obaveznog javljanja policiji, ali i zabrana prilaska određenim licima. 
 
"Nebojši Vujačiću je ukinut kućni pritvor i određen mu je zatvorski pritvor, a u vezi sa njegovim ocem, donešena je mera obaveznog javljanja i zabrana približavanja određenim licima na udaljenosti od sto metara," izjavio je Miro Delević i dodao da se izrečene mere razlikuju, jer je, kako je on naveo, sudija Komša uzela u obzir starosnu dob Ilije Vujačića. 
 

Povezani članci: 

Sudija Roksana Komša na prvom zajedničkom ročištu petorici Srba 26. avgusta

EULEX: Sudske odluke pitanje suda i samo suda

GI SDP: Dvostruki aršini EULEX-ovog pravosuđa

Advokati Ivanovića i Delibašića: Dokazi nepouzdani; optužnica – papir ispunjen tužiočevim besmislicama

Zajednička optužnica protiv Ivanovića, Delibašića, Vujačićevih i Lazovića

Advokat Delević je objasnio i da je današnje ročište za određivanje pritvora trojici Srba trajalo dugo, jer su i tužilac i odbrana izlagali svoje argumente u vezi sa određivanjem pritvora trojici optuženih, a on je istakao i da je njegov branjenik dokazao da nije postojala potreba za izricanjem mere zatvorskog pritvora.

 
"Tvrdili smo da je Aleksandar bio korektan i da se odazivao na svaki poziv suda, na svaki telefonski poziv. Primio je optužnicu, došao je danas i on je pokazao da se korektno vlada. Dokazao je da nema uopšte razloga za ovo što se desilo danas," dodao je Delević.


 
Protiv petorice Srba (Oliver Ivanović, Dragoljub Delibašić, Nebojša Vujačić, Ilija Vujačić i Aleksandar Lazović) tužilac EULEX-a, Sezari Mihalčuku, ispred Specijalnog tužilaštva Kosova, podigao je 11. avgusta zajedničku optužnicu u vezi sa ratnim zločinom i teškim ubistvom. Optužnica protiv njih je veoma opširna, na više od pedeset stranica i sva petorica se optužuju za zločine nad albanskim stanovništvom.
 
Od petorice optuženih Srba, prvi je pritvoren bivši državni sekretar Ministarstva za KiM, Oliver Ivanović, 27. januara, da bi samo sedam dana nakon njegovog hapšenja, bio uhapšen i bivši komandir policije u Severnoj Kosovskoj Mitrovici, Dragoljub Delibašić. 
 
Nakon njih, 15. aprila je uhapšen Nebojša Vujačić, koji je od pre nešto više od mesec dana, nakon zatvorskog pritvora, bio u kućnom pritvoru, dok su Oliver Ivanović i Dragoljub Delibašić od svojih hapšenja sve vreme u pritvoru. 
 
Aleksandru Lazoviću i Iliji Vujačiću sve do danas sud ni jednom nije izricao bilo kakvu restriktivnu meru. 
 
Prvo ročište suđenja petorici Srba zakazano je za 26. avgust. 

 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.