Suđenje petorici Srba na Severu: Svedok Lapaštica upoznao Ivanovića 1997. godine

18:00 Suđenje petorici Srba na Severu: Svedok Lapaštica upoznao Ivanovića 1997. godine

Treći svedok optužbe koji svedoči protiv Ivanovića, Muhamer Lapaštica za navodno počinjena dela od 14. aprila 1999. godine, danas je izneo svedočenje drugačije od prethodna dva svedoka. Ovaj svedok je tokom svog iskaza tvrdio da je Ivanovića video u grupi od tridesetak policajaca, te da je moguće da je bio njihov vođa, jer je bio na čelu grupe, ali i da mu se Ivanović direktno obratio. Lapaštica je tvrdio i da je Ivanovića upoznao još 1997. godine, a takođe je spomenuo Igora Simića i Srđana Aleksića, ali je za razliku od prethodnih svedoka, tvrdio da je Simić bio u civilu.

Prema svedočenju Lapaštice, on je Ivanovića video sa grupom od tridesetak policajaca, u blizini svoje zgrade u ulici Miladina Popovića u južnom delu Mitrovice, a nakon što ga je vojska pozvala da izađe iz svog stana, te on pokušao da pobegne.

“Prošao sam zgrade koje su pored moje stambene zgrade. Kada sam stigao kod zgade – desetospratnice, jer su ostale zgrade bile četvorospratnice, tu je jedan mali put, koji je bio zatvoren. Kada sam stigao do ovog mesta, hteo sam da prođem u ovu ulicu gde sam hteo da se sakrijem…U tom trenutku čuo sam kako mi neko kaže – kuda ćeš. Kada sam okrenuo glavu, video sam Olivera Ivanovića sa grupom policajaca iza njega. Nisam odgovorio i nastavio sam svojim putem, odavde sam preskočio dva zida i stigao sam do uličice koja je iza moje stambene zgrade,” izjavio je Lapaštica, prethodno objašnjavajući da je prilikom napuštanja svoje zgrade, video Igora Simića, za kojeg je objasnio da je bio u civilu, kao i da je video Srđana Aleksića, za koje je rekao da su mu bili komšije.

Svedok je dalje objasnio da je Ivanović navodno bio u uniformi policajca, da je imao “automatsku pušku, kapu na glavi,” pancir, ali i da je imao “dve stvari, nalik maču”, koje su mu bile “u panciru”.

Lapaštica navodno upoznao Ivanovića još 1997. godine

Muhamer Lapaštica je, međutim, danas govorio i o tome da je Ivanovića upoznao još 1997. godine:

“Ranije sam ga znao kao ime, kasnije ’97. godine došao je u moj lokal i imao je u severnom delu Mitrovice svoj lokal kod Dečijeg dispanzera. Imao je problema sa krovom tog lokala, jer je curila voda, onda je došao da me zamoli da izvršim popravku toga što je curilo sa krova. Tog dana nisam mogao da rešim taj problem sa krovom, ali tog dana sam njega upoznao. Dva dana kasnije, došao je da me uzme, otišao sam da popravim krov. Nakon što sam popravio taj krov, ja sam bio kod njega još dva – tri puta, jer je on bio direktor sportske sale i rezervisao sam dva termina tamo da idemo da igramo fudbal.”

Lapaštica je na pitanje tužioca rekao da je sa Ivanovićem razgovarao na srpskom, kao i da su jednom prilikom razgovarali i o tadašnjoj situaciji na Kosovu i Metohiji, kada je Ivanović navodno rekao i da će na Kosovu i Metohiji biti gore nego u Bosni i Hercegovini.

“Kada je došao u moj lokal da me uzme, kako bismo otišli do njegovog lokala da izvršim te popravke, tokom tog putovanja u njegovom vozilu, pričali smo i o sitiauciji koja se odvijala na Kosovu, a koja nas je sve zabrinjavala. Neki razgovori su počeli tada između Rugove i Miloševića i međunarodne zajednice u vezi sa rešavanjem situacije. On je rekao da ako se stvari ne regulišu i ne reše do juna ‘98, biće gore nego u Bosni. Pravo da vam kažem, nisam verovao u te njegove reči,” rekao je svedok dodavši da je Ivanović hteo da kaže tada da će doći do rata i da će biti žrtava i da će biti gore nego u Bosni i Hercegovini, te da su taj razgovor vodili u jesen 1997. godine.  

Lapaštica je govorio i o tome da se 14. aprila sastao na kratko sa svojim komšijom Isom Mustafom, ali i da mu Mustafa nije rekao da su u njegovom prisustvu izvršena ubistva.

Suđenje se nastavlja u ponedeljak, u 10 časova, kada će svedoka ispitivati Ivanovićeva odbrana i sudsko veće.

14:32 – Suđenje petorici Srba na Severu: Svedok tek posle godinu dana saznao ko je Ivanović koji je navodno umešan u ubistva

"Cenim da je Vaše svedočenje bilo iskreno," ovom rečenicom je odbrana Olivera Ivanovića, danas, nakon tužioca, završila ispitivanje drugog svedoka otpužbe, Džemšita Smajiljija, koji je svedočio protiv Ivanovića za događaje od 14. aprila 1999. godine. Svedok u većem delu svog iskaza nije pominjao Ivanovića, a nije potvrdio ni da je Ivanović na albanskom rekao da on i preživeli Albanci idu za Albaniju. Štaviše, Ivanovića je pomenuo, objašnjavajući da je prethodni svedok, inače ključni svedok optužbe, Isa Mustafa, rekao da je Ivanović navodno taj koji je, ili umešan, ili naredio – ubijanje Albanaca, ali da je saznao da je to Oliver Ivanović tek godinu dana nakon događaja iz aprila 1999. godine i da mu je tek danas jasno o kojem se "Oliveru" radi. Smajilji je na odgovore tužioca, odbrane i sudskog veća često odgovarao sa – prošlo je mnogo vremena, ne sećam se, a za razliku od Ise Mustafe, potvrdio je da je među paramilitarcima navodno prepoznao samo Igora Simića.

Pročitajte još:

Suđenje petorici Srba na Severu: Redovna vojska sprečila dalju egzekuciju Albanaca​

Glavni svedok na suđenju petorici Srba sa Severa: "Olja" rekao "sada pravac Albanija"

Danas se nastavlja suđenje Oliveru Ivanoviću i još četvorici Srba

Bivši visok zvaničnik UNMIK-a za Mitrovicu: Ivanović spasao starije Albance od smrzavanja '99​

Bivši međunarodni zvaničnici u Mitrovici podržali Olivera Ivanovića​

Navodni oštećeni danas u sudnici na prvom danu suđenja petorici Srba​

Šta sadrži optužnica protiv petorice Srba

„Rekao sam juče i ponoviću opet, prošlo je puno vremena, gotovo 16 godina je prošlo i ja sam neke detalje zaboravio. Ali, koliko se sećam iz razgovora sa grupom u kojoj sam ja bio i koja je spašena, znam da je Isa Mustafa koji je moj komšija, rekao mi je sledeće – ako neko preživi ovde, ne sećam se najtačnije, ali je rekao, ovo se desilo, ili ovo je uradio, znam da je isa Mustafa spomenuo Olivera, toga se sećam,” rekao je Smajilji odgovarajući na pitanje tužioca – da li je neko u grupi pripadnika paramilitaraca govorio na albanskom jeziku.

Međutim, kako svedok dodaje, Mustafa mu je tek 2000. godine razjasnio da se radi o Oliveru Ivanoviću, ali i da mu je tek danas jasno o kojem se Oliveru radi.

„U tom trenutku ja ga nisam poznavao, ali u međuvremenu sam saznao o kome se radi. Saznao sam nakon 2000. godine… Isa je ‘99 otišao u Albaniju, vratio se negde jula i preselio se u Vučitrn. I nisam imao prilike da se sretnem sa Isom do 2000. godine. Prvog dana kada sam se sreo sa Isom, pričali smo o događaju kroz koji smo zajedno prošli i znam da sam ga pitao ko je Oliver i on mi je rekao…dok smo bili praćeni vozilom redovne vojske, to vozilo koje nas je ispratilo do kontrolnog punkta, gde su oni bili stacionirani, ne mogu da se setim da li se to desilo tokom pratnje koje smo imali od tog vozila, ili nakon što je to vozilo otišlo – ovde govorim o nama petorici koji smo preživeli, Isa je rekao – ako neko preživi, nisam siguran da je rekao da je neko naredio, ili da ima veze sa Oliverom… I danas sam shvatio ko je Oliver,” rekao je Mustafa i dodao da nije siguran da li mu je 14. aprila Mustafa rekao da se radi o "Oliveru", ili "Olji".

Tužilac je u nastavku Smajiljija pitao i da li je grupi Albanaca koja je preživela, neko na albanskom rekao da idu za Albaniju, na šta je svedok rekao da se ne seća, a nakon što ga je tužilac podsetio na izjavu koju je dao 2000. godine – jedan "paralimilitarac" koji je bio u blizini je rekao, okrenite se napred, idite pravo na autobusku stanicu do Srbice, a onda nakon toga pravo za Albaniju, svedok je objasnio da može da potvrdi da je to neko i rekao, ali i ne da li im je to rečeno na albanskom i ko je osoba koja je to rekla.

Svedok je, takođe, potvrdio da je među paramilitarcima navodno prepoznao samo Igora Simića koji je stavio masku čim je ugledao grupu Albanaca u kojoj je bio Mustafa.

Suđenje se nastavlja u 14 i 30 svedočenjem trećeg svedoka optužbe Muhamera Ljapaštice.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.