Gradonačelnici sa Severa: Međunarodna zajednica i Priština hitno da zaštite ministra Jablanovića i srpski narod od javnog linča

Četvorica gradonačelnika sa Severa Kosova održali su sinoć hitan sastanak u vezi sa najavljenim intenziviranjem protesta protiv kosovskog ministra za povratak i zajednice, Aleksandra Jablanovića i pitanja Trepče. Goran Rakić, Vučina Janković, Dragan Jablanović i Stevan Vulović, pozvali su predstavnike međunarodne zajednice, kao i kosovske vlade da hitno reaguju i zaštite Jablanovića, ali i, kako su naveli u pisanom saopštenju – „čitav srpski narod“ na Kosovu i Metohiji od „javnog linča“ koji ovih dana sprovode razna kosovska udruženja, organizacije i pojedinci, i time izbegnu „već skoro izvestan scenario“ eskalacije nasilja. Oni su upozorili i na opasnost od uvlačenja pitanja Trepče u ove proteste i zatražili da se „relaksira atmosfera“ pred razgovore u Briselu, zakazane za 9. februar. Gradonačelnici sa Severa upozorili su i na opasnost od iznošenja netačnih podataka u javnost i preuveličavanja broja žrtava, komentarišući jučerašnji govor portparolke udruženja “Majke plaču”, Nusrete Kumnova, u Dečanima i ograđujući se da je "svaka žrtva mnogo", ali i apelovali da se u javnosti ne upotrebljavaju “opasne i nemoralne spekulacije“ o broju stradalih, već validni podaci. „I jedna žrtva je mnogo, bez obzira iz koje etničke zajednice potiče. U tom smislu brojke su irelevantne, ali brojke su važne u najsvetijoj borbi, pored borbe za svaki ljudski život, a to je borba za istinu i borba za preostale živote. I jednom lažnom žrtvom po drugi put se ubija istinska žrtva, i ubijaju se preostali živi,“ naglasili su gradonačelnici. Saopštenje prenosimo u celosti (for the English version of the statement carried out by four mayors in the north of Kosovo, click HERE):

Na hitnoj sednici gradonačelnika četiri opštine na severu Kosova, održane kasnoj sinoć u Severnoj Mitrovici, u vezi sa intenziviranjem protesta kosovskih Albanaca protiv srpskog ministra u Vladi Kosova, Aleksandra Jablanovića (uprkos njegovom javnom izvinjenju), kao i najavljenim masovnim demonstracijama za subotu u Prištini, ali i ostalim kosovskim gradovima, u koje je uključeno i pitanje Trepče, ocenjeno je da se političko-bezbednosna situacija na čitavom Kosovu i Metohiji, a posebno u sredinama sa većinskom srpskom zajednicom, naglo pogoršala, do stepena kada je potrebno da međunarodna zajednica preduzme hitne mere i zaštiti ne samo srpskog ministra u kosovskoj vladi, već i čitav srpski narod na Kosovu i Metohiji i time izbegne, za mnoge – već skoro izvestan scenario eskalacije nasilja u narednim danima, ali i mesecima.

Na javnoj sceni Kosova i Metohije od nedavno se započelo sa opasnom zamenom teza. Umesto da se, posle višemesečne institucionalne krize, hitno i ambiciozno rešavaju suštinski ekonomski problemi, koji pogađaju sve stanovnike Kosova i Metohije, bez obzira na njihovo etničko poreklo, političkim i stranačkim revanšizmom se upravo siromaštvo i bezperspektivnost građana zloupotrebljavaju,  pre svega mlade populacije – kako bi se podgrejavanjem etničke mržnje, 15 godina od rata, ponovo – jedan narod okrenuo protiv drugog.

Umesto da se podgrejava međuetnička tolerancija i cementira put ka međuetničkom pomirenju, prvi put od kada iz Srbije i od srpskog naroda na Kosovu i Metohiji, a posle 17. marta 2004, stiže snažna podrška za zajedničko upravljanje institucijama na Kosovu i Metohiji, a svi mi srpski predstavnici se snažno trudimo da svoje nove dužnosti obavljamo proaktivno, najnovijim, ali i već viđenim scenarijima, neko pokušava da otvori ozloglašenu bocu i pusti duha etničke mržnje i nasilja.

Srpski ministar u Vladi Kosova Aleksandar Jablanović se više puta javno izvinio đakovičkim majkama i svima onima koje je njegova izjava uvredila, i to uprkos činjenici da je pogrdnim imenom nazvao samo one koji su na Badnji dan, po ko zna koji put od 1999. godine, kamenicama sprečili pravoslavne raseljene vernike iz Đakovice da uđu u svoju crkvu i unesu badnjak. Osim zvaničnog javnog izvinjenja, on se više puta i putem kosovskih medija ljudski izvinio i objasnio da nikada, ni u jednom trenutku mu namera nije bila da uvredi, da je naučen da poštuje svoju majku, pa tako i druge majke, da je u vreme kada su se nasilja dešavala tokom rata, bio mlad i udaljen od Đakovice. Ljudski se izvinio, kao što je i ljudski reagovao neposredno nakon incidenta na Badnji dan, za srpski narod – sveti dan, šokiran činjenicom da se iz godine u godinu od 1999, grupa vernika – raseljenih lica, kamenicama i uvredama, sprečava da jednom u godini, poseti svoje rodno mesto i uđe u svoju crkvu.

Ne samo što smo u proteklim danima bili svedoci protesta više organizacija i udruženja protiv našeg ministra, već su se one nastavile i posle javnog izvinjenja koje je on uputio. Štaviše, najavljuju se još masovnije i radikalnije demonstracije. Jučerašnji govor gospođe Kumnove u Dečanima, a koji su preneli kosovski mediji, u kojem je pominjala „genocid“, „kriminalce“, „šoviniste“ i pre svega, netačne, značajno uveličane brojke ubijenih Albanaca, silovanih Albanki, izbeglih, nestalih, srpski narod ne samo da doživljava kao uvredu, već i kao poziv na linč čitavog naroda, baš kao što su u javnom linču '99, nakon ulaska međunarodnih snaga i povratka albanskih izbeglica, počinjeni teški zločini i tragedije nad srpskim narodom na Kosovu i Metohiji, sve do najkrvavijih rana u srcima Srba – „Žute kuće“, dizanje u vazduh autobusa „Niš ekspres“ koji je prevozio srpske povratnike, ubistva žetelaca u Starom Grackom, ubistva dece u Goraždevcu, raketiranje autobusa UNHCR-a koji je prevozio Srbe u svoje enklave, ubistvo Dimitrija Popovića, martovskog pogroma…

I jedna žrtva je mnogo, bez obzira iz koje etničke zajednice potiče. U tom smislu brojke su irelevantne, ali brojke su važne u najsvetijoj borbi, pored borbe za svaki ljudski život, a to je borba za istinu i borba za preostale živote. I jednom lažnom žrtvom po drugi put se ubija istinska žrtva, i ubijaju se preostali živi. Apelujemo da se u javnosti ne upotrebljavaju opasne i nemoralne spekulacije o broju stradalih, da se o stradalima govori, koristeći validne podatke. Podaci Fonda za humanitarno pravo, organizacije „Human Rights watch“, međunarodnih komisija za nestale, mogu u tom smislu da pomognu.

Obraćamo se kosovskim Albancima koji učestvuju u organizaciji protesta ovih dana na Kosovu i Metohiji: Kakvu poruku vaše srpske komšije treba da dobiju iz ove situacije? Da li, da – šta god uradili, koliko god bili i kooperativni, ćutali o svojim ljudskim i nacionalnim pravima i ponižavali se, nikada neće biti dobrodošli, bezbedni i poštovani? Kakvu poruku treba da dobiju 'obični', 'mali', zapostavljeni Srbi u selima, zaseocima i malim preostalim opštinama na Kosovu i Metohiji, gledajući javni linč jednog mladog srpskog ministra u vašoj vladi?

Pozivamo hitno sve predstavnike kosovskih Albanaca koji trenutno organizuju proteste širom Kosova i Metohije i najavljuju nove i masovnije – da prestanu sa javnim linčom protiv legalno izabranog predstavnika srpskog naroda u kosovskoj vladi, a predstavnike kosovske vlasti da javno zaštite svog kolegu. 

U navodne proteste protiv ministra Jablanovića, 'ubačeno' je i pitanje Trepče, pitanje koje je u najvećoj mogućoj meri osetljivo i važno svim stranama. Opasno je uvlačenje onih  pitanja  koja dodatno destabilizuju osetljivost pitanja severnog Kosova u političke agende potkusurivanja i zauzimanja pozicija. Most na Ibru je i dalje najneuralgičnija tačka na Kosovu i Metohiji. Ne može ništa da se desi u ostatku Kosova i Metohije, a da se ne oseti na mostu, između dve zajednice koje žive u Severnoj i Južnoj Mitrovici. Prošlost to potvrđuje i 'kosovska proleća', uključujući i gorke događaje od ovog leta.

Srpska zajednica će ostati uzdržana, kao i do sada. Ali to ne znači da ćemo dozvoliti 'odstrel' Srba, kakav smo, ponavljamo, imali u prošlosti. Zato pozivamo međunarodne, ali i predstavnike kosovske vlade, da se hitno uključe u smirivanje tenzija i osiguraju slobodu i sigurnost za srpski narod na Kosovu i Metohiji i time svi izbegnemo, za mnoge već – skoro izvestan scenario eskalacije nasilja u narednim danima, ali i mesecima. 

Dva naroda su pre tri godine, uz pomoć međunarodne zajednice, otvorila put za pregovore i šansu za mir u Briselu. Od tada je uspostavljen dijalog. Dijalog nema alternativu. Zato je neizmerno važno poštovati dostojanstvo i integritet srpskog ministra u vladi Kosova i Metohije i samog srpskog naroda. Zato je neizmerno važno da se i o pitanju rudnika i kombinata koji pripada, pre svega, ljudima koji su od njega živeli i treba da nastave da žive, dakle – svima nama, razgovara u Briselu, uz podršku svih nas. Relaksirajmo atmosferu pred razgovore koji su zakazani za 9. februar. Oslobodimo prostor predstavnicima obe vlade da mogu na miru da razgovaraju.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.