"Suddeutsche Zeitung"- Kosovari bežali od lošeg upravljanja

(Tekst je izvorno preveden sa albanskog)

Jedne od najvećih dnevnih novina u Nemačkoj – "Suddeutsche Zeitung", poslale su svog dopisnika u Vučitrn, jednu od opština koje su najviše pogođene nedavnim egzodusom sa Kosova.

U dužem izveštaju se pokušava da se pronađu razlozi za ovo masovno bekstvo građana.

Prema tom listu, hiljade izbeglica su trenutno na putu, u nadi da će pronaći azil u Nemačkoj.

Glasine da u Nemačkoj postoje mesta za ljude koji su voljni da rade, nastavile su se poslednjih nekoliko meseci na Kosovu.

Ovaj list piše i da predsednica Kosova Jahjaga poziva ljude da ostanu na Kosovu, ali su mnogi od njih u dugovima. Oni ili putuju u Nemačku, ili su prodali svoju imovinu, ali velika većina njih ima male šanse da im se azil odobri.

Njihova situacija biće još teža u trenutku kad se vrate u svoju domovinu, piše Suddeutsche Zeitung, a prenosi list Blic.

Prema ovom dnevniku, stvarni uzrok masovnog odliva stanovnika Kosova je rezultat lošeg upravljanja tokom godina; takođe, građani ove države nemaju iluzija, ali žele da imaju pravo na svoj najbolji "san" – na Zapadu, a posebno u Nemačkoj.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.