Sud u Severnoj Mitrovici 1999-2014

Zvanični Beograd i Priština su "približili stavove" po pitanju pravosuđa, a u Briselu se očekuju da će premijeri Ivica Dačić i Hašim Tači na sledećem sastanku finalizovati taj dogovor.

Dačić je posle jučerašnje runde razgovora u sredu rekao da će eksperti narednih dana finalizovati dogovor, koji će biti potvrđen na narednom sastanku s kosovskim premijerom.

Da li je srpsko pravosuđe na Kosovu, posle jučerašnjih pregovora u Briselu na korak od integracije u kosovsko, biće poznato veoma brzo, možda nakon sledeće runde razgovora dva premijera.

U Briselu je u sredu održana 22. runda pregovora u okviru briselskog dijaloga Beograda i Prištine. Na prethodnim sastancima, koji su bili posvećeni pravosuđu, glavni kamen spoticanja bila je nadležnost suda u Mitrovici.

Beograd je insistirao na tome da taj sud bude nadležan za četiri opštine na severu Kosova sa srpskom većinom, a Priština da bude nadležna i za preostale tri opštine sa severa u kojima živi albansko stanovništvo Srbica, Vučitrn i Južna Mitrovica.

Prevagnuo je stav kosovske delegacije, što je potvrdio i srpski premijer, rekavši da je delegacija Beograda izrazila stav da, ukoliko u Mitrovici bude formiran jedan sud, i jedno tužilastvo, to neće značiti da Srbi sa severa Kosova gube svoju "samosvojnost" imajući u vidu da postoji sedam opština, a ne samo četiri na severu Kosova. 

14. decembar 2013: "Postoji velika nervoza u prištinskoj delegaciji"

Samo dva meseca ranije, posle tadašnje runde pregovora u Briselu, u medijima je ostala zapamćena premijerova izjava  da je "problem  u tome što Priština ne prihvata posebnost Severa Kosova". On je tada rekao:  "Postoji velika nervoza u prištinskoj delegaciji pošto su navikli da su miljenici međunarodne zajednice i da se njihovi predlozi a priori prihvataju", te  da se "situacija promenila jer je Srbija  sada konstruktivna". Dačić je tada  podsetio da Beograd nije pristao na to da sud u Mitrovici pokriva sedam opština, jer bi u tom slučaju zastupljenost Albanaca bila 70 prema 30, kao i da bi Beograd tražio u tom slučaju da se sud smesti u dve zgrade.

"Težak je ustupak sa naše strane bio da kažemo u redu, jedan sud za sedam opština, ali da onda bar postoje dve zgrade. Međutim, to je za njih bilo neprihvatljivo i nismo ni ulazili u detalje", naglasio je Dačić 14. decembra 2013, po povratku iz Brisela, dve runde pre najnovijeg približavanja stavova.

12. februar 2014: "Ne smemo dozvoliti zastoj"

Nakon najnovije runde razgovora, Dačić ocenjuje da je postizanje dogovora o pravosuđu veoma važno, jer preti zastoj u pregovorima."Ne smemo dozvoliti zastoj zato što je nama to direktno ključni kriterijum za napredak u pregovorima o članstvu Srbije u EU", rekao je Dačić.

A visoka predstavnica EU-e za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton najavila je da će Dačić i Tači na sledećem sastanku finalizovati dogovor o pravosuđu. U saopštenju posle sastanka, Ešton je navela da je vođena sveobuhvatna diskusija o svim ključnim pitanjima vezanim za pravosuđe, na temelju Briselskog sporazuma, te da se "svi relevantni elementi sada razrađuju i biće deo paketa, koji će dvojica premijera finalizovati na sledećem sastanku".

Postignuti napredak po pitanju pravosuđa, Tači je označio kao "suštinski" i dodao da će sva rešenja biti u potpunoj saglasnosti sa kosovskim ustavom i zakonima.

Podsetimo, u  delegaciji Beograda nalaze se i predstavnici srpskog pravosuđa  sa Severa Kosova, koji u ovom procesu učestvuju od prvog dana. Oni se još uvek nalaze u Briselu.

Sud u Mitrovici –  poprište sukoba

Sud u Mitrovici bio je minulih godina razlog za mnoge proteste i okupljanja Srba koji su želeli da sačuvaju ovu instituciju pod svojom kontrolom.

U poslednjim nemirima u martu 2008. godine, zbog pitanja statusa i kontrole suda i sudske zgrade u Severnoj Mitrovici,  došlo je do nereda u kojima je život izgubio jedan ukrajinski policajac, 64 UNMIK-ova policajca su povređena, 24 pripadnika Kfora i oko stotinu Srba. Među njima bili su i dvojica Srba koji su ostali invalidi zbog prirode povreda koje su zaradili. Zbog borbe za očuvanje "srpskog suda" u Mitrovici,  trojica od šest optuženih Srba zaradili su zatvorske kazne.

Nakon povlačenja srpske države sa Kosova, sudska zgrada je bila pod okriljem UNMIK-a. Ranih 2000-ih su se vodili teški pregovori između UNMIK-a, lokalnih Srba i Beograda o formiranju zajedničkog pravosuđa Srba i Albanaca. Tadašnji ministar pravosuđa Vlade Republike Srbije, Vladan Batić je čak i postigao dogovor prema kojem je trebalo da srpske sudije počnu da rade u UNMIK-ovom pravosuđu i to "na privremenom radu", do novog angažovanja, a da Srbija i dalje nastavi da im plaća doprinose i poreze. Smenom vlasti, 2003. propao je i sporazum, te su retke srpske sudije koje su se i odlučile da rade u sudu UNMIK-a, javno žigosane kao 'srpski izdajnici', a usledilo je i uručenje prestanka radnog odnosa u srpskom pravosuđu.

Što se tiče albanskog dela UNMIK-ovog pravosuđa, oni  su svakodnevno, s juga, autobusom UNMIK-a dolazili na posao u zgradu suda u Severnoj Mitrovici, a lokalni Srbi su se žalili da ih je "svakoga dana sve više", iako su bojkotovali sud. Nakon jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova, Srbi su preuzeli kontrolu zgrade suda u Severnoj Mitrovici, ostavivši zastavu UNMIK-a na zgradi, dok su albanski radnici prestali da dolaze.

Srbi su iz suda u Severnoj Mitrovici nasilno isterani 17. marta 2008, nekoliko radnika srpskog pravosuđa je pritvoreno i odvedeno u Prištinu, nakon čega su i izbili sukobi. Osnovni sud za Mitrovicu pod kontrolom UNMIK-a izmešten je od tada u Vučitrn gde i sada radi, kao Kosovski sud, a u samoj zgradi suda u Severnoj Mitrovici, sada funkcioniše takođe deo Osnovnog suda, ali koji se bavi problematičnim predmetima i to pod kontrolom EULEX-a i međunarodnih sudija.

Prema nepotvrđenoj informaciji iz Kosovskog suda, na platnom spisku se nalazi "barem jedan srpski sudija na Severu Kosova".

Reakcije na najavljeni dogovor Dačić – Tači o sudu

Sudija Višeg suda u Severnoj Kosovskoj Mitrovici, Mladen Nikolić, za portal KoSSev kaže da srpske sudije i  tužioci generalno nisu zadovoljni načelnim dogovorom iz Brisela, jer njime nisu obuhvaćene ostale srpske opštine južno od reke Ibar. Za naš portal sudija Nikolić objašnjava suštinu dogovora o radu pravosuđa na Severu Kosova.

"Po ovom dogovoru, odlučeno je da će predsednik Osnovnog suda u Severnoj Kosovskoj Mitrovici biti Srbin, dok će javni tužilac biti Albanac. Osnovni sud će imati dve zgrade sa sedištem u Severnoj i Južnoj Mitrovici. U Severnoj Mitrovici vodiće se krivični postupci, dok će se parnični postupci voditi na jugu", kazao je on.

On je objasnio da će u zgradi suda na Severu Kosova biti i odeljenje Apelacionog suda, i istakao da će biti očuvana specifičnost i samosvojnost severa sa srpskom većinom.

Nikolić je dodao da će razgovori u Briselu po ovom pitanju biti nastavljeni, jer se moraju utvrditi i dogovoriti mnogi detalji tehničke prirode.

Dugogodišnji najuticajni lider Severnih Srba, i poslanik Demokratske stranke Srbije ( DSS) Marko Jakšić ocenio je u izjavi za portal KoSSev da je i nakon nanjnovije runde pregovora između Beograda i Prištine iz oblasti pravosudja, jasno da su kosmetski Srbi prepušteni sami sebi i Prištini, i da na toj osnovi, nažalost, ljudi treba da traže pravdu, ostavljeni od svoje države.

"Napokon je jasno da se će sudovi na Severu Kosova raditi po zakonima i Ustavu samoproglašene države Kosovo. Sada je jasno da u tom sistemu neće biti uključene srpske četiri opštine južno od Ibra, a one bi i te kako mogle uticati na nacionalnu strukturu i nacionalni sastav suda. Nažalost, ništa od toga postignuto nije, već se desilo ono što Hašim Tači i Ketrin Ešton kažu", ocenio je Jakšić.

On naglašava da mu nije jasan stav Beograda i popostljivost o veoma bitnim temama koje su od suštinskog značaja za Srbe na Kosovu i Metohiji.

"Međutim, sigurno je da takozvana proevropska vlada, kako je u Beogradu zovu, jednostavno plaća ceh svoje fleksibilnosti i mi Srbi zaista nemamo čemu dobrom da se nadamo. Verujem iskreno, da će uskoro doći dan kada će se promeniti vlast u Srbiji, jer ova aktuelna vlast bukvalno 'cepa' našu državu Srbiju", zaključio je Jakšić.

Sudija srpskog suda i nekadašnji sudija UNMIK-ovog suda, Radmila Kapetanović, za naš portal kaže da nema pozitivno mišljenje u vezi načelnog dogovora i stavova o pravosuđu na severu Kosova.

"Srpske sudije i tužioci, kao i celokupno srpsko pravosuđe, ovim i ovakvim sporazumom zaista jeste na gubitku – a time i svi građani na Severu Kosova. Ono što je uostalom u interesu srpske zajednice, jeste da u srpskim opštinama na severu pokrajine, shodno sastavu stanovništva – a to su Srbi, nacionalna struktura suda bude upravo takva. Znači da u sudovima na Severu Kosova rade isključivo sudije i tužioci srpske nacionalnosti, jer je situacija južno od Ibra, gde su Albanci većina, prilagođena njihovim interesima", istakla je ona.

Kapetanović je dodala i da je jedan od ključnih razloga zašto ovakav dogovor ne štiti interese Srba na terenu taj što srpska zajednica nema poverenje u rad albanskih sudija i tužilaca.

Poslušajte šta građani misle o najavljenom dogovoru Dačića i Tačija o sudu u Severnoj Kosovskoj Mitrovici: 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.