Sud nezadovoljan brzinom procesa i brojem zaštićenih svedoka na suđenju Tačiju

U Specijalizovanim većima u Hagu ove nedelje nastavljeno je suđenje bivšem zapovedniku OVK, Hašimu Tačiju i saoptuženima za zločine 1998-1999. godine na Kosovu i Albaniji. Sud je nezadovoljan dužinom procesa i ogromnim brojem kako zaštićenih, tako i običnih svedoka, od kojih je do sada saslušano samo 15.

Na jučerašnjem ročištu, odnosno u kratkom delu koji je bio otvoren za javnost, bivši pripadnik „OVK“ posvedočio je da su Fatmir Ljimaj (Limaj) i Isak Musliju (Musliu) zapovedali tom formacijom u selu Lapušnik, poprištu zločina iz optužnice.

Dopisnik N1 u Hagu, Nikola Radišić, kaže da sud smatra da ceo proces teče veoma sporo, te da će tužilaštvo teško ispuniti plan da do aprila 2025. godine završi saslušanje 300 svedoka.

„Zbog toga su tražili od tužilaštva, ali i odbrane svih učesnika u procesu da još jednom razmotre broj svedoka“, kazao je Radišić u Dnevniku Nova S.

On ujedno poručuje da se sud pobunio i zbog toga što je veliki broj svedoka pod zaštitom, navodeći da to utiče na transparentnost samog suda.

Advokat Aleksandar Olenik, koji zastupa nekoliko ljudi koji su navodno bili zatvorenici nelegalnih zatvora na Kosovu, sa druge strane, kaže da je veliki broj svedoka pod zaštitom upravo zbog „lošeg iskustva“ sa bivšim sudom za Jugoslaviju.

Podcrtava da je sada učinjeno sve da se zaštite svedoci.

„Prvi prioritet je da svedoci, koji su u velikom slučaju i žrtve, budu apsolutno bezbedni, kao i njihove porodice“, kazao je.

On podseća da je Haški tribunal izrekao oslobađajuću presudu bivšem vođi OVK, Ramušu Haradinaju.

„Haradinaj je bio oslobođen zbog pritiska na svedoke, koji su nestajali ili odustajali od svedočenja“, podvlači Olenik.

On, sa druge strane, smatra da svi koji pričaju da neće biti pravde pred Specijalizovnim većima, kada je reč o srpskim žrtvama, da će biti demantovani u procesu Tači i ostali.

„Količina dokaza i kvalitet tih dokaza, po mom stručnom mišljenju, apsolutno garantuju osuđujuće presude za vrh OVK, uključujući i Tačija“, ocenio je Olenik za Dnevnik Nova S.

Njegov kolega, Goran Petronijević, međutim, misli da je „sve farsa“.

„Ostajem pri tome, nažalost. Rekao sam da, kada budem prvi put video pravosnažnu presudu kojom je neko od pripadnika OVK osuđen od strane tog i takvog suda za ubijanje Srba i nealbanaca iz etničkih motiva, sa namerom etničkog čišćenja Kosova i Metohije, da ću povući svoju ocenu toga“, rekao je.

On kaže da u optužnicama pred ovim sudom nema tačno definisanog motiva ubijanja Srba i nealbanaca – „a to je upravo etnički motiv, već se navodi politički motiv – odnosno političko stavljanje Kosova pod kontrolu“, dodao je.

Hašim Tači (54), Kadri Veselji (55), Redžep Seljimi (52) i Jakup Krasnići (72) terete se za zlodela počinjena u 42 nelegalna pritvora „OVK“ na Kosovu i u Albaniji nad približno 407 pritvorenika, od kojih je najmanje 98 ubijeno, od marta 1998. do septembra 1999. godine.

U optužnici je do sada identifikovano 75 žrtava, od kojih je 51 bila srpske nacionalnosti. U pritvorima „OVK“ stradala su i 23 Albanca i jedan Rom. Identiteti još 25 žrtava biće obelodanjeni tokom procesa.

U 10 tačaka, Tači, Veselji, Seljimi i Krasnići optuženi su za progon na političkoj i etničkoj osnovi, zatvaranje, nezakonito hapšenje i pritvaranje, druge nehumane postupke, okrutno postupanje, prisilni nestanak, mučenje (dve tačke) i ubistva (dve tačke).

Ta krivična dela kvalifikovana su, u šest tačaka, kao zločini protiv čovečnosti, a u četiri tačke kao ratni zločini.

Za te zločine, po optužnici, Tači i saoptuženi snose i individualnu i komandnu odgovornost.

Prema optužnici, Tači, Veselji, Seljimi i Krasnići bili učesnici u udruženom zločinačkom poduhvatu.

Cilj tog zločinačkog poduhvata bilo je preuzimanje kontrole nad celim Kosovom nasiljem nad svima koje je OVK smatrala protivnicima – Srbima, Romima i Albancima proglašenim za „izdajnike“, „špijune“ i „kolaborante“ sa srpskim vlastima.

Svi optuženi, koji su uhapšeni na Kosovu 4. i 5. novembra 2020, u prvom pojavljivanju pred sudom, od 9. do 11. novembra te godine, izjavili su da nisu krivi za zločine iz optužnice.

Tači i saoptuženi su od hapšenja u sudskom pritvoru u Sheveningenu (Scheveningen), a sud je više puta odbio njihov zahtev da budu privremeno oslobođeni.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.