Stupio na snagu sporazum BG i PR o uzajamnom priznavanju diploma

Danas je stupio na snagu sporazum između Beograda i Prištine o uzajamnom priznavanju stručnih i akademskih diploma. Validnost diploma potvrđivaće u početku organizacija koju odabere EU. Nakon što se sa evropske strane potvrdi da je diploma validna, podnosi se zahtev za priznavanje diploma srpskoj, odnosno kosovskoj strani, saopštila je danas Kancelarija EU na Kosovu, ne navodeći detalje o organizaciji koja će se baviti pitanjem validnosti diploma. Zahtev se, potom, podnosi ministarstvu za obrazovanje u Beogradu, odnosno Prištini, čiji su kontakt detalji dostupni na kraju teksta. Diplome koje je do sada potvrdila Evropska asocijacija univerziteta (EUA) mogu od danas da se podnesu na priznavanje, takođe. Na listi od 18 univerziteta beogradske strane, čije bi diplome Priština trebalo da prizna, nalazi se i Univerzitet u Kosovskoj Mitrovici, potvrdio je ranije direktor Kancelarije za koordinaciju pregovora sa Prištinom, Dragan Vladisavljević. 

Iz Kancelarije EU na Kosovu podsećaju da su u "kontekstu dijaloga o normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije koji potpomaže EU, obe strane ponovo prihvatile obavezu da sprovedu sporazum o uzajamnom prihvatanju stručnih i akademskih diploma".

Stručno priznavanje vršiće odgovarajući organi vlasti, u roku od – najviše 90 dana nakon dobijanja zahteva i uz naknadu od najviše 50 evra, ili ekvivalentan iznos, navode iz EU. Stručno priznavanje smatraće se dovoljnim za mogućnosti zapošljavanja, uključujući i zapošljavanja u organima vlasti. 

Sa druge strane, akademsko priznavanje biće potrebno samo radi nastavka studija. Procedure će zavisiti pojedinačno od same institucije visokog obrazovanja i njihov rok će iznositi samo pet meseci. 

Zahtevi se podnose Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Srbije, odnosno Ministarstvu obrazovanja, nauke i tehnologije Kosova.

Validne sve ranije potvrde Evropske asocijacije univerziteta, priznate diplome od EUA mogu odmah da se podnesu na priznavanje ministarstvima u Beogradu i Prištini

I srpska i kosovska strana priznaće sve ranije priznate potvrde Evropske asocijacije univerziteta (EUA). Diplome koje je EUA već potvrdila mogu se direktno podneti na priznavanje, a proces razmatranja počinje od danas. Sva ranija priznavanja diploma tretiraće se kao validna.

Prema istom sporazumu, Beograd i Priština slažu se da prošire delokrug sporazuma iz 2011. godine obuhvatanjem sledećih stepena obrazovanja: visoko obrazovanje (diplomirani student, master i doktor nauka) i preduniverzitetsko obrazovanje  (osnovno, srednje, strukovno obrazovanje i peti stepen kvalifikacija prema Evropskom okviru kvalifikacija).

Evropska unija će i dalje pružati pomoć u ovom procesu kroz finansiranje projekta koji će omogućiti sprovođenje sporazuma u početnoj fazi potvrđivanja. Detalji u pogledu modaliteta projekta i partnera za realizaciju istih biće objavljeni kasnije, dodaju iz EU.

Podsetnik: Prvi sporazum o diplomama postignut 2011-2012; a zatim i 2015. 

Prema sporazumu iz 2011., od četiri tačke, beogradska i prištinska delegacija su se tada dogovorile da "zamole" Evropsku univerzitetsku asocijaciju da overi univerzitetske diplome koje izdaju univerziteti "svake od strana", kako bi je druga koristila u svrhu nastavka obrazovanja i/ili zapošljavanja u javnom sektoru, te da će "nakon verifikacije da su univerzitetske diplome izdate od strane ovlašćenih institucija u skladu sa evropskom najboljom praksom, Komitet evropskih akademskih stručnjaka, koji je osnovala Evropska univerzitetska asocijacija, izvršiti sertifikaciju". EU se tada obavezala da će "uložiti sve napore", kako bi obezbedila primenu tih sporazuma.

U međuvremenu su se dve strane optuživale da ne primenjuju ovaj sporazum. Srpska strana je sa terena optuživala kosovsku, kao i organizaciju SPARK, koja je preuzela obavezu da koordiniše procesom priznavanja univerzitetskih diploma, u saradnji sa Evropskom univerzitetskom asocijacijom – da se revnost u radu ogleda samo u priznavanju diploma albanskih studenata, dok se kod pokušaja nostrifikacije diploma srpskih studenata sa KiM-a u Srbiji odugovlačilo uz brojne birokratske prepreke.

Prema dostupnim podacima od prošlog leta, iz ove organizacije, od 433 podneta zahteva NVO SPARK, 387 je rešeno i to tako da je od ukupnog broja rešenih slučajeva, 374 tzv. sertifikata izdato podnosiocima sa kosovskim diplomama, a samo 13 sertifikata podnosiocima koji su imali srpske diplome. Sam proces je bio koncipiran kao projekat i kada je završeno finansiranje od strane EU, prekinut je njihov rad.

Zatim je prošle godine postignut sporazum o diplomama, to jest, sporazum o međusobnom priznavanju diploma, koji se odnosio samo na akreditovane univerzitete i programe, zbog čega je tada najavljeno da će strane u sporazumu razmeniti listu akreditovanih univerziteta do kraja oktobra. Priznavanje diploma je podeljeno na stručno i akademsko.

Ovaj sporazum je zaključen na osnovu sporazuma iz 2011., nakon što su se, kako je tada saopšteno, "strane složile da obnove svoje napore" i "odgovore na izazove i pojednostave proces". Sporazum se odnosio na, kako je saopštila prištinska strana, sve univerzitetske nivoe – bečlor, master i doktorske studije, srednje stručno obrazovanje i peti stepen stručne spreme – Evropskog okvira kvalifikacija, dok je dogovoreno i da sve diplome koje su prethodno dobile sertifikat od Evropske asocijacije univerziteta (EUA) – budu priznate.

Svi podnosioci zahteva treba da se obrate jednom od dole navedenih predmetnih ministarstava radi podnošenja svojih zahteva.

U Prištini: 

Za priznavanje preduniverzitetskih diploma:

Ministarstvo obrazovanja, nauke i tehnologije 

E-pošta: avni.rexha@rks-gov.net

Internet stranica: www.masht-gov.net

Za akademsko i stručno priznavanje

Ministarstvo obrazovanja, nauke i tehnologije 

E-pošta: Qamile.sinanaj@ks-gov.net

Internet stranica: www.masht-gov.net

ul. Agima Ramadanija

Poštanski broj: 10000 Priština, Kosovo

U Beogradu

Za preduniverzitetsko, akademsko i stručno priznavanje:

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja

Email: diplomekim@mpn.gov.rs

Web: http://www.mpn.gov.rs/

Nemanjina 22-26

11 000 BeogradPitanjem diploma Univerziteta u Kosovskoj Mitrovici posebno se bavila i kosovska vlada, koja je 30. decembra 2015. usvojila zakonsku regulativu za priznanje diploma ovog Univerziteta, na osnovu koje će se izdavati sertifikate studentima prištinskog univerziteta u slučaju apliciranja za posao u kosovskim institucijama. Ovo je, međutim, kako je tada najavljeno iz ove vlade, samo privremeno prelazna mera Vlade Kosova u iščekivanju, prema njenim planovima, integracije mitrovičkog univerziteta u kosovski sistem. 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.