Simić i Kostić osudili napad na kuću predsednika PO Lipljan

Predsednik liste "Srpska", Slavko Simić i predsednik opštine Gračanica, Vladeta Kostić, najoštrije su osudili napad na kuću predsednika Privremenog organa opštine Lipljan, Zlatka Lazića. Simić navodi da je ovo, nakon jučerašnjeg bacanja bombe na sportsku halu u Zubinom Potoku – drugi bombaški napad u srpskim sredinama, što je "jako zabrinjavajuće", jer ukazuje na "nedovoljnu zaštićenost" kuća i objekata u srpskim sredinama. Iz opštine Gračanica, na čelu sa Kostićem, ističu da se, kako je saopšteno, "po ko zna koji put vrše pritisak, zastrašivanje i napadi na imovinu opštinskih funkcionera". Lazićima je, takođe, uz napad bombom, koja nije eksplodirala – ostavljena i preteća poruka. Novembra prošle godine zapaljen je pomoćni objekat u dvorištu njihove kuće. 

Simić: Samo otkrivanjem i procesuiranjem počinilaca mogu se zaustaviti neprimereni bombaški napadi

"Moraću da počnem da ubijam"

RTV KiM je, u međuvremenu, objavio i fotografiju preteće poruke koja je ostavljena Lazićima.

"Srpska lista najoštrije osuđuje bacanje bombe na porodičnu kuću predsednika Privremenog organa opštine Lipljan, Zlatka Lazića. Nažalost, u toku od samo jednog dana na Kosovu i Metohiji zabeležena su dva bombaška napada čije su mete objekti u srpskim sredinama, a što je jako zabrinjavajuće i što ukazuje na nedovoljnu zaštićenost i obezbeđenost, ne samo srpskih kuća, već i javnih i značajnih objekata u srpskim sredinama," navodi Simić u svom saopštenju i dodaje: 

"Zato Srpska lista poziva i apeluje na Kosovsku policiju da što pre pronađe vinovnike ovog incidenta u okolini Lipljana, ali i prvobitnog u Zubinom Potoku, gde je u nedelju ujutru bačena bomba na sportsku halu, jer samo otkrivanjem i procesuiranjem počinilaca mogu se zaustaviti neprimereni bombaški napadi širom Kosova i Metohije."

"Uhvatiti i procesuirati nasilnike koji su na teritoriji opštine Gračanica nasrnuli na opštinske funkcionere"

Sa druge strane, predsednik opštine Gračanica traži da se "hitno uhvate i procesuiraju nasilnici koji su na teritoriji opštine Gračanica nasrnuli na opštinske funkcionere".

"Po ko zna koji put vrše se pritisak, zastrašivanje i napadi na imovinu opštinskih funkcionera. Verujemo da će policija napokon rasvetliti ovaj i prethodne slučajeve, otkriti počinioce ovog zabrinjavajućeg dela i strogo ih kazniti," navode iz ove opštine. 

Ovakvi napadi i pritisci apsolutno su nedopustivi i moraju se odlučno sprečiti i još odlučnije sankcionisati, dodaje se u saopštenju i ističe:

"Ovakvi događaji nas samo udaljavaju od onoga što jesmo i što želimo da budemo. Apelujemo na policiju da pruži bezbednosnu zaštitu prava, sloboda, ličnog integriteta i imovine svih građana opštine Gračanica."

Napad na kuću predsednika Privremenog organa opštine Lipljan jedan je u nizu napada na imovinu opštinskih funkcionera na centralnom Kosovu. Početkom februara zapaljen je automobil sekretaru Privremenog organa opštine Priština sa sedištem u Gračanici, Negovanu Šaranoviću. Prethodno je, početkom decembra 2015, zapaljen i automobil direktora bolnice u Gračanici, dr Nebojše Milovanovića, a ostavljena mu je i preteća poruka na ulaznim vratima kuće. Dan nakon što su nepoznati počinioci zapalili njegov automobil, funkcionerima opštine Gračanica upućene su SMS poruke sadržine: "Doca je goreo jutros, vi ste sledeći, čuvajte porodice".

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.