Studenti iz Srbije i R.Srpske u pismu pravoslavnim patrijaršijama: Sprečite srpske vlasti da potope manastir!

Studenti okupljeni oko grupe „Studenti za istinu“, među kojima i studenti Univerziteta iz Kosovske Mitrovice, uputiće danas otvoreno pismo pravoslavnim patrijarsima u Carigradu, Jerusalimu, Moskvi, Aleksandriji i Damasku,  a povodom, kako su naveli, potapanja manastira Vaseljenska Gračanica u blizini Valjeva. Oni su izrazili nadu da će ovi patrijarsi "uticati na vlasti Republike Srbije kako bi se manastir spasio od potapanja" i ispustila voda iz brane koja je krenula da se gradi još 1987. godine, a za kojom, kako tvrde studenti, sada nema potrebe.  Srpski studenti očekuju da će poglavari pravoslavnih crkava – kao „osvedočeni prijatelji našeg naroda“, saslušati njihov apel i upoznati se sa „varvarskim uništavanjem srednjevekovnih pravoslavnih svetinja od strane države.“

"Strašna slika koja opominje sve nas: Gračanica tone ali ushodi na nebo!"

Poplavljen manastir Vaseljenska Gračanica je glavna tema kod srpskih korisnika društvenih mreža. Fejsbukom, Tviterom i Instagramom kruže tekstovi i fotografije unutrašnjosti manastira u kojoj voda nadolazi. Jednu od takvih slika postavio je i iguman manastira Visoki Dečani, arhimandrit Sava Janjić uz komentar:

„Ovo je strašna slika koja opominje sve nas – izgled unutrašnjosti Valjevske Gračanice danas. Gračanica tone ali ushodi na nebo!“

U pismu se, između ostalog, navodi detaljni istorijat samog manastira i brane koja je sa turističkom namenom počela da se gradi 1987. godine, a potom, od 1992. godine – i za potrebe akumulacije pijaće vode i vode za termoelektranu u Obrenovcu.

Studenti tvrde da je u međuvremenu problem vodosnabdevanja rešen, tako da sada nema potrebe za branom.

Oni takođe ističu da su „detaljnim analizama naučnici i hidrogeolozi dokazali da je ova brana opasna“.

„Ta voda bi bila zagađena rudama arsena i antimona iz obližnjeg rudnika, te bi zagadila visokokvalitetne podzemne vode i sve najveće izvore Valjeva,“ dodaje se u pismu.

„Ovih dana, zbog nadolazećih poplava i kiša, voda je došla na sam prag manastira i ako se ovako nastavi, on će uskoro biti potopljen, a sa njim i deo pravoslavne tradicije na tom stradalnom području,“ ističe se dalje.

Studenti iz Srbije i Republike Srpske poručuju da su „Srpska pravoslavna crkva i verni narod sve učinili da se sačuva ovaj srednjovekovni manastir“, ali da su "nebrigom lokalne i republičke vlasti, u kojima i dalje ima dosta kadrova iz komunističko-ateističke epohe i/ili polujavnih organizacija koje stoje iza ovog, silom državne prinude sproveli ovaj projekat koji počeo da se planira odmah nakon Drugog svetskog rata“.

„Upravo zato se obraćamo vama u nadi da pomognete bratskoj pravoslavnoj Srbiji i nemoćnom srpskom narodu u ovom strašnom iskušenju i stradanju,“ zaključili su u pismu studenti.

Pismo su uputili studenti iz Beograda, Banjaluke, Novog Sada, Kosovske Mitrovice, Bijeljine, Istočnog Sarajeva, Kragujevca, a biće prevedeno na ruski, arapski, grčki i engleski jezik i upućeno danas na adrese pravoslavnih patrijaršija.

Pismo studenata možete u celosti pročitati OVDE.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.