Studenti i profesori sa Kosova i iz Ljubljane predstavili urbanističko rešenje za Gračanicu

Arhitektonska i urbanistička rešenja za Gračanicu, koja su dobijena tromesečnim radom studenata i profesora sa Kosova i iz Ljubljane, predstavljena su danas građanima, nadležnima u lokalnoj samoupravi i medijima.

„Mi smo ustanovili problematiku koju treba razvijati, a to je urbаnizacija, turizam, održivi razvoj, arhitektura. Prvo smo ustanovili šta je najbitnije za ljude koji žive u Gračanici, kako bismo razvili neku novu kombinaciju održivog razvoja. Drugo, ne treba da se radi samo na gradnji, nego bi trebalo da se radi i razvoju otvorenih prostora,“ kazala je profesorica iz Ljubljane, Alenka Fikfak.

Profesorica na fakultetu Tehničkih nauka u Kosovskoj Mitrovici objasnila je dalje okupljenima kako bi Gračanica trebalo da izgleda:

“Nova pešačka zona sa preoblikovanim fasadama, recepcija i stambene jedinice za hotel, zdravstvena klinika, pijace sa javnim parking prostorom, jedan novi model obdaništa sa integrisanim programom zdrave ishrane, novi modeli za jednoporodične kuće, za dvojne kuće, za kuće u nizu, za teresaste kuće, novi model za poljoprivredno domaćinstvo sa razvijenim agro-turističkim programom, staklenici, kiosci.“

“Na ovom projektu je bilo uključeno šest profesora, odnosno šest stručnjaka iz oblasti arhitekture i urbanizma. Profesori su zajedno sa svojim studentima radili na ovom projektu. Takođe, ambasada Norveške je omogućila da se na ovom projektu uključi i šest stažista,“ kazao je direktor Odeljenja za urbanizam u opštini Gračanica, Dejan Jovanović.

“Urbanizacijom Gračanice želimo da transformišemo Gračanicu u grad,“  dodao je, navodeći da Gračanica ima potencijala za razvoj u urbanu sredinu.

Na prezentaciji projekta “Urbanizacija Gračanice”, gradonačelnik lokalne samouprave, Srđan Popović, kazao je da je Gračanici potreban “urbani duh”.

“Opština Gračanica je ruralnog tipa i preko potrebno nam je da Gračanica ima taj urbani duh, jer je pre svega to jedan bitan preduslov za opstanak mladih. Svuda u svetu imamo to da mladi iz manjih sredina idu u veće gradove, ovde kod nas je to osetljivo pitanje zato što je to vezano sa opstankom Srba na Kosovu,“ naveo je Popović.

Projekat je finansirala ambasada Norveške i započet je trodnevnom radionicom održanom sredinom marta u saradnji sa profesorima Univerziteta u Ljubljani i Kosovskoj Mitrovici, kao i studentima.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.