Kuoći: Situacija na Kosovu mirna i stabilna, incidenti doprinose povećanju tenzija ali nisu pretnja za bezbednost

Bezbednosna situacija na čitavom Kosovu je mirna i stabilna i u tom pogledu nema većih razlika između juga i severa Kosova. Nema znakova ili dokaza o bilo kakvom riziku ili nekom nasilnom događaju za bilo kog građanina na Kosovu. Međutim, ako bude bilo kakvog upozorenja za narušavanje bezbednosne situacije, KFOR je spreman da preduzme sve mere, u koordinaciji sa Kosovskom policijom i EULEX-om, radi dobrobiti svakog građanina koji živi na Kosovu – ocenio je komandant KFOR-a, Salvatore Kuoći, u najnovijoj emisiji Slobodno srpski. 

Govoreći o, prema izveštajima medija – brojnim incidentima proteklih nedelje, nad Srbima i srpskom imovinom, Kuoći je kazao da je situacija za sada pod kontrolom:

„Mi vršimo istragu u vezi sa ovim slučajevima i izgleda da je broj na nivou slučajeva koje smo imali ranije. Procenjujemo da li su ovi slučajevi etnički motivisani ili ne. Kosovska policija takođe vrši istragu o ovim slučajevima i ja lično mislim da ovi događaji ne predstavljaju pretnju za bezbednost Kosova, iako doprinose povećanju tenzija.“

O istrazi ubistva Olivera Ivanovića:

“KFOR nije nikad bio uključen u istragu u vezi sa ubistvom Olivera Ivanovića. Naravno, ako se tako nešto traži od nas, mi ćemo učestvovati u tome i bićemo otvoreni da pružimo svu moguću pomoć koju kosovske institucije trebaju da bi rešile ovaj slučaj. Za sada, znamo da se ulažu napori i od strane EULEX-a da se pomogne i pruži najbolja praksa i iskustvo za rešavanje ovog slučaja. Smatramo da je od velike važnosti da se pronađu počinioci ovog ubistva, pošto je to nešto što bi trebalo rešiti zbog bezbednosti čitavog regiona i da se takođe garantuje sprovođenje i funkcionisanje zakona i na severu Kosova.“

„Ono što je značajno i što bih ja predložio je da Beograd i Priština rade zajedno na rešavanju tog slučaja, pošto smatramo da je to nešto što je važno i za bezbednost i izgradnju poverenja u institucije,“ dodao je Kuoći.

„Mi računamo na svakoga u regionu da pokaže umerenost, zato što je u ovom trenutku veoma značajno da ne bude eskalacije u tom smislu. Do sada sve je bilo u redu, tako da ne želimo da bilo koji incident bude korišćen ili zloupotrebljen da bi povećao tenzije. Pratimo stanje u bliskoj saradnji sa Kosovskom policijom, a takođe i sa EULEX-om, radi procene situacije i kako bismo izbegli da ona preraste u nešto veće,“ dodao je.

Magistralni put neće proći kroz zaštićenu zonu manastira Visoki Dečani

Osim incidenata, prošlog meseca su, kako je saopštila Eparhija raško-prizrenska, započeti i radovi na izgradnji magistralnog puta u zaštićenoj zoni manastira Visoki Dečani, koji su potom i, kako je saopštio OEBS – prekinuti.

Salvatore Kuoći je, kako kaže, uveren da će se poštovati Zakon o specijalnim zaštićenim zonama.

“Mi smo svedoci odluke da put neće proći kroz zaštićenu zonu i imaće pravac na desno, jer je to poštovanje zakona Kosova. Dakle, svedoci smo da će se zakon na Kosovu poštovati i veoma smo sigurni da će se držati zakona, prema onome šta su izjavile institucije Kosova,“ kazao je.

Na pitanje kakva će reakcija KFOR-a biti ako se nastavi sa gradnjom puta u blizini manastira Visoki Dečani, Kuoći je kazao da se to trenutno ne dešava i da čitava, kako je kazao, međunarodna zajednica, a ne samo KFOR, rade na tome.

„Imamo i EU koja razmatra zaobilaznicu, a imamo i druge članove međunarodne zajednice koji su veoma glasni po tom pitanju. Mogu vam reći da čitava međunarodna zajednica posmatra tu epizodu, jer je to povezano sa poštovanjem zaštićenih zona i domaćih zakona, kao i shvatanja da ima mesta koja su specijalno zaštićena kada je u pitanju životna sredina. Uzimajući u obzir i to da je manastir baština UNESCO-a, onda je to veoma važno mesto, a smatram da i kosovske institucije treba da zaštite to mesto,“ rekao je komandant KFOR-a.

O osiromašenom uranijumu i uticaju na zdravlje ljudi: 

„To pitanje je bilo postavljano nekoliko puta ranije i NATO shvata veoma ozbiljno pitanja u vezi sa životnom sredinom. Jedan poseban odbor je 2001. godine zaključio da nema kontinuiranog uticaja od upotrebe osiromašenog uranijuma. Program UN-a za životnu sredinu je obavio istu procenu, tako da je to zvaničan stav i ono šta NATO može zvanično da kaže u vezi sa osiromašenim uranijumom.“

Posle transformacija KBS-a, KFOR će preispitati svoju misiju; Rezolucija 1244 „biblija“ za KFOR 

Kuoći je, kada je u pitanju transformacija Kosovskih snaga bezbednosti, ponovio stav NATO-a da bi njihova transformacija u Oružane snage Kosova trebalo da se dogodi putem ustavnih promena.

Na pitanje kakav će biti stav KFOR-a ako se transformacija izvrši putem zakona, a ne i kroz izmene u Ustavu, Kuoći je kazao da će, u bilo kom slučaju transformacije, KFOR preispitati svoju misiju.

„To će biti predmet odluke Severnoatlantske komisije, gde se naše članice okupljaju, koja će dati mišljenje o transformaciji. To je politički nivo i to će se desiti na nivou NATO-a. Dok se ne desi transformacija, ništa se neće promeniti. (Rezolucija) 1244 je naša biblija, i mi smo ovde na osnovu 1244 i dok je ona na snazi, ništa se u osnovi neće promeniti.“

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.