Haradinaj: Moja je slabost, nisam stručnjak za dijalog sa Srbijom

Izvor: Gazeta Express (Tekst je izvorno preveden sa albanskog)

Premijer Ramuš Haradinaj je danas na konferenciji za novinare u Vladi govorio i u vezi sa platformom za dijalog sa Srbijom, te povlačenju iste iz Skupštine. Rekao je da je platformu povukao kako ne bi negativno uticala na stvaranje konsenzusa, ali, po njegovom mišljenju, za one koji su se suprotstavili platformi, problem je bio u tome ko će biti deo delegacije.

Što se tiče njegovog povlačenja iz dijaloga sa Srbijom, Haradinaj je priznao da je Tači bolji. Ali, prema njegovim rečima, dok premijer radi iznutra, predsedniku će biti puno lakše da zaštiti interese države za pregovaračkim stolom:

„Ja nisam za loša rešenja, činjenica je da se plašite lošeg rešenja, izbegavajući da predstavite svoje pravo, onda izgleda kao da bežite od sebe. Što se tiče kritike da sam se povukao iz dijaloga, to je tačno, jer nisam baš neki stručnjak za dijalog sa Srbijom. Priznajem da je ovo moja slabost, ali dijalogu pomažem, pomažući osnaživanje Kosova – iznutra, državi. Ako suštinu ojačamo iznutra, ko god me bude predstavljao za stolom, tamo će biti bolji, i shodno tome, bolje je za sve nas.“

Haradinaj je govorio i o formuli kako treba predstavljati Kosovo tokom ove, poslednje faze dijaloga sa Srbijom.

„Bolje je da se shvati to da je ovo važan strateški trenutak naše zemlje, nije mnogo važno kako se zove ovaj ili onaj, već da budemo zajedno za stolom. A moje ubeđenje je da mora da postoji politički tim u kojem su institucije zemlje, Predsednik, Premijer, Predsednik Skupštine, šefovi parlamentarnih političkih stranaka. Takođe, da imamo i stratešku grupu sa stranačkim stručnjacima, a istovremeno imamo i postojeći mehanizam dijaloga koji vodi gospodin Arifi. Kažem kako će da se odvija ova dinamika, ovo je tema celog Kosova,“ rekao je Haradinaj.

„Ja sam povukao platformu kako ona ne bi postala prepreka u postizanju političkog konsenzusa. U stvari, oni koji su kritikovali platformu nisu imali zamerku u pogledu sadržaja. U članu devet platforme stajalo je da odluke donosi Parlament. Dakle, na kome je da razmatra ovo pitanje, tako smo i ostavili – Parlamentu, a ja nisam ovo predao Predsedniku. Njihov pristup tada je bio pogrešan i nadam se da ime jednog od nas neće biti prepreka, kako ne bi izgubili Kosovo. Verujem da oni koji izgube korak, gube za sebe, a ne na uštrb drugog,“ rekao je Haradinaj.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.