Studenti državnih pravnih fakulteta u Srbiji ne podržavaju promenu preambule Ustava o Kosovu

Nema potrebe revidirati stav o poziciji Kosova i Metohije u okviru teksta postojeće ustavne preambule u Srbiji, smatra 67 odsto od hiljadu studenata državnih pravnih fakulteta u Novom Sadu, Nišu, Kragujevcu i Novom Pazaru, rezultati su najnovijeg online istraživanja Regionalnog društva pravnika "Šumadija" iz Kragujevca. Među njima nema stavova studenata pravnih fakulteta u Beogradu i Kosovskoj Mitrovici, jer se nisu odazvali ovom istraživanju. Istraživanje je sprovedeno u okviru projekta "1000 ideja za jedan Ustav", pokrenutom povodom aktuealizacije pitanja ustavnih promena u Srbiji. Regionalno društvo pravnika "Šumadija" trenutno radi na razvijanju posebnog projekta o mogućnostima paralelnih ustavnih promena u srpskom i kosovskom ustavnom okviru. 

Anonimno anketiranje putem zatvorenih Fejsbuk grupa studenata državnih fakulteta je sprovedeno u periodu od 27. maja do 7. juna. Anketom je bilo obuhvaćeno 26 pitanja koja se mogu grupisati u okviru određenih ustavnih tema, dok su javnosti do sada predstavljene samo neke od najatraktivnijih.

"Prvi utisak koji se stiče nakon izvršenog anketiranja jeste solidan nivo kvaliteta neophodnog predznanja studenata prava o sadržini postojećih ustavnih rešenja, kao i o eventualno novim ustavnim idejama. Sumirajući predstavljene rezultate i njihovu analizu, stvoren je osnov za formiranje generalnih zaključnih zapažanja u odnosu prema kvalitetu određenih rešenja postojećeg Ustava Republike Srbije," istakao je jedan od autora ovog istraživanja dr Srđan Đorđević. 

 Stavovi anketiranih studenata su sledeći:

1) Nema potrebe revidirati stav o poziciji Kosova i Metohije u okviru teksta ustavne preambule
2) Postojeći stav o ustavnom određenju Republike Srbije kao države srpskog naroda i svih građana je zavredeo preovlađujuću podršku anketiranih studenata
3) Uslove za izbor predsednika Republike bi trebalo proširiti (pooštriti) za starosni i rezidencijalni cenzus
4) Preovlađuje stav da bi mandat predsednika Republike trebalo da traje 4 godine
5) Ustavom bi trebalo precizno utvrditi princip nespojivosti istovremenog obavljanja funkcije predsednika Republike i predsednika političke partije. Takođe, trebalo bi razmisliti i o eventualnoj nespojivosti funkcije predsednika Republike i članstva u političkoj partiji, jer se za ovakvo rešenje izjasnilo 51% anketiranih studenata
6) Činjenica da se čak 88,6% anketiranih studenata izjasnilo da Vlada Republike Srbije ne treba da ima više od 15 ministarstava zaslužuje posebnu pažnju, bez obzira što se, po pravilu, ustavima ne određuje broj ministarstava, već posebnim zakonodavstvom
7) Stav koji je iskazalo 70,6% anketiranih studenata, daje nam za pravo da predložimo moguću formulaciju sledećeg ustavnog rešenja: “Kandidat za predsednika Vlade je dužan da prilikom predlaganja kandidata za članove Vlade vodi računa o odgovarajućoj zastupljenosti predstavnika nacionalnih manjina i delova teritorije Republike Srbije”
8) Postojeći broj od 250 narodnih poslanika Narodne skupštine Republike Srbije bi trebalo da bude predmet ustavne promene, s obzirom na to da se, suštinski posmatrano, oko 80% anketiranih izjasnilo za broj članova Narodne skupštine koji je manji od 250, odnosno, oko 80% studenata se izjasnilo za broj do 200. Drugačijom formulacijom postojećih rezultata, može se reći da se za broj do 150 narodnih poslanika izjasnilo oko 60% anketiranih
9) Blizu 80% anketiranih studenata prava je pokazalo nepoverenje prema izboru sudija u Narodnoj skupštini, opredeljujući se za posebno, nezavisno telo sastavljeno od sudija koje bi bilo nadležno za izbor sudija. Imajući u vidu postojeće ustavno rešenje o prvom izboru sudija od strane Narodne skupštine, smatramo da bi trebalo imati u vidu iskazan stav anketiranihBez studenata iz Kosovske Mitrovice i Beograda

Anketi su se odazvali studenti prava sa Univerziteta u Kragujevcu, Novom Sadu, Nišu i Novom Pazaru, ali ne i sa pravnih fakulteta iz Kosovske Mitrovice i Beograda .

Đorđević u izjavi za KoSSev kaže da ne zna razlog zašto je to tako, te da je korišćenje zatvorenih Fejsbuk grupa studenata pravnih fakulteta, urađeno upravo kako bi se obezbedio viši nivo objektivnosti i autentičnosti anketiranih studenata.

"Planirali smo da anketiramo studente svih državnih pravnih fakulteta u Srbiji, ali nije bilo reprezentativnijeg odziva studenata iz Beograda i Kosovske Mitrovice. U Beogradu se odazvalo – 0,8%, a u Kosovskoj Mitrovici – 0,3% studenata i to iz nama nepoznatih razloga," naveo je Đorđević. On je dodao da istraživanje nije rađeno "ni po čijoj narudžbini", već isključivo na osnovu sopstvene inicijative i u okviru sopstvenih kapaciteta društva. 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.