Stubla i Cakaj potpisali sporazume o brizi i pomoći Albancima u Preševu, Bujanovcu i Medveđi

Meljiza i Gent Cakaj
FOTO: Koha

Kosovska ministarka spoljnih poslova i dijaspore, Meljiza Haradinaj Stubla i vršilac dužnosti ministra za Evropu i spoljne poslove Albanije, Gent Cakaj, potpisali su danas dva bilateralna sporazuma o saradnji, kao i jedan sporazum sa predstavnicima Albanaca iz Preševa, Bujanovca i Medveđe, prenosi N1 pisanje Anadolije.

Haradinaj Stubla izjavila je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa kolegom Cakajem, da su „Kosovo i Albanija, kao dve nezavisne i demokratske zemlje opredeljene da vode brigu o svojim sunarodnicima i van svojih granica“.

Ocenjuje da bi nacionalne manjine u Srbiji i Crnoj Gori trebalo da uživaju jednaka prava i da ne budu diskriminisani uz ocenu da ovakva prava uživaju manjine na Kosovu.

„Odavde želim da pozovem Srbiju da poštuje Vašingtonski sporazum o ekonomskoj normalizaciji, koji smo potpisali pre nekoliko meseci u Vašingtonu. Posebno tačke 6 i 12, tačku 6 koja govori o priznavanju diploma i stručnih uverenja koja bi olakšala život Albancima u Srbiji i tačku 12 koja bi pomogla u rešavanju nekih drugih problema tamošnjih Albanaca“, rekla je Haradinaj Stubla.

Cakaj je naveo da se potpisani bilateralni sporazumi odnose na korišćenje zajedničkog prostora u konzulatu u Strugi, u Severnoj Makedoniji i na formiranje zajedničkog Fonda za finansijsku podršku Albancima u Crnoj Gori.

„Potpisali smo sporazum o finansijskoj podršci Albancima Crne Gore. Ja i ministarka Haradinaj Stubla bili smo vrlo aktivni u stvaranju koalicije za tamošnju albansku listu, koja je obeležila svoje rezultate, ali ta podrška se, naravno, mora pretvoriti i u institucionalnu finansijsku podršku. I, ovo što smo danas uradili po prvi put – osnivanje fonda, biće naravno od posebne vrednosti u tom pravcu“, kazao je Cakaj.

Treći potpisani sporazum se odnosi na ujedinjenje političkog spektra Albanaca u opštini Medveđa.

Taj sporazum su potpisali i politički predstavnici Albanaca iz Preševa, Bujanovca i Meveđe – Šaip Kamberi, Šćiprim Musliu, Ragmi Mustafa, Nagib Arifi i Muharem Saljihu.

Dogovoreno je i pokretanje političkog okruglog stola o glavnim pitanjima za ovaj deo Srbije, kao što je pitanje „pasivizacije adresa Albanaca“ što im, kako je saopšteno, stvara probleme prilikom glasanja, upotrebe nacionalnih simbola.

N1

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.