Lekarska komora Kosova dobila status posmatrača u Komitetu evropskih lekara

lekari odlaze bolnica
Ilustracija, Foto: backapalankavesti.com

Vest je ažurirana.

18:39 – Lekarskoj komori Kosova odobren je danas status posmatrača u Komitetu evropskih lekara.

Punopravno članstvo u ovoj organizaciji sa pravom glasa omogućeno je samo zemljama članicama Evropske unije, stoga ova organizacija i broji 28 članova. Status posmatrača u ovoj organizaciji imaju još Srbija, Albanija, Izrael i Gruzija.

Međutim, Lekarska komora Kosova saopštila je da se „učlanila“ u ovu organizaciju.

„Koristimo priliku da zahvalimo svim delegacijama država koje su podržale naše učlanjenje u ovu međunarodnu organizaciju. Takođe  zahvaljujemo državnim organima Republike Kosovo koje su nas podržali u ovom procesu“, navodi se u saopštenju, prenosi Beta.

Juče je dnevni list Koha Ditore objavo da Srbija pokušava da blokira članstvo Lekarske komore Kosova u ovoj organizaciji.

10:30 – Koha: Srbija krši Briselski sporazum, sprečava članstvo Lekarske komore Kosova u CPME

Izvor: Koha Ditore (Tekst je izvorno preveden sa albanskog; jučerašnje izdanje)

Lekarska komora Kosova (LKK) obavestila je da je aplicirala za članstvo u Stalnom komitetu lekara Evrope, međutim, njihovo članstvo sprečava Srbija.

Skupština Stalnog komiteta lekara Evrope (CPME) održaće se danas i sutra u Ženevi, a Lekarsku komoru Kosova predstavljaće predsednik i potpredsednik LKK.

Iz LKK kažu da su ispunili sve predviđene kriterijume za članstvo u CPME, ali Lekarska komora Srbije, u saradnji sa Vladom Srbije, nastoji da onemogući učlanjenje LKK u CPME.

„Lekarska komora Srbije se 7. novembra ove godine obratila visokim predstavnicima CPME i predstavnicima država članica u CPME zahtevom da se aplikacija LKK uopšte ne razmatra u ovoj fazi dijaloga, dakle da se razmatra nakon konačnog rešenja problema između Kosova i Srbije,“ navodi se u saopštenju Lekarske komore Kosova.

Na ovaj način Srbija krši Briselski sporazum, prema kojem su se dve strane obavezale da neće sprečavati jedna drugu pri učlanjenju u inicijative i regionalne organizacije.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.