Stručni tim iz Šapca nadgleda podizanje prvih zasada jagoda u Goraždevcu

Zasadi jagoda
Foto: Radio Goraždevac

Užurbani radovi sprovode se na podizanju zasada jagoda u selu Goraždevac na imanjima sedam porodica koje su pristale da učestvuju u projektu koji sprovodi Grad Šabac, Peć i nekoliko nevladinih organizacija. Za korisnike je održan i trening u prostorijama NVO Syri i Vizionit u Peći.

Stručni tim iz Šapca boravi na terenu kako bi korisnici dobili poslednje savete tokom sadnje jagoda. Predrag Srdanović, poljoprivredni inženjer gradske uprave grada Šapca, kaže da je situacija na terenu bolja od očekivane.

„Ovo je za prvu priliku bolje nego što sam očekivao. Hvala Bogu postoji sistem za navodnjavanje, što je najvažnije ovde, jer sam već primetio da postoji stvarno izuzetno interesovanje, izuzetan prostor  oko nas postoji za širenje proizvodnje o kojoj smo pričali. Nadam se da će ovih dana kad bude posađeno sve ići svojim tokom a kao što sam rekao i ranije, bićemo neprekidno u kontaktu i tu proizvodnju ćemo ispratiti do kraja“, izjavio je za Radio Goraždevac Srdanović.

Pred sadnju jagoda održan je i trening na kome su učestvovale porodice iz srpske i albanske zajednice. Porodice iz Goraždevca koje je finansijski podržao grad Šabac, kažu da mnogi nisu verovali u uspeh ali da su oni optimisti.

„Mi smo ovde počeli jedan pilot projekat, teško je to išlo i preteško. Bilo je možda i sa neke strane i sa podsmehom, niko nije verovao, počeli smo i nadamo se uspehu“, kaže Srboljub Dakić iz Goraždevca.

„Ove godine treba da se zasadi pa ćemo da vidimo sledeće godine ukoliko prodaja bude dobra a na ovako manjoj površini je, trebalo bi da se isplati više nego kukuruz i pšenica“, kaže Mladen Stevanović koji sa suprugom i četvoro dece živi u Goraždevcu.

Na početku ovakvog posla javljaju se i početničke greške. Tim iz Šapca je ovih dana svakodnevno na terenu a Srdanović kaže da se takve greške otklanjaju u hodu.

„Ima određenih nedostataka ali se ti nedostaci mogu otkloniti u hodu, nisu katastrofalni, nije ništa strašno. To su određene nijanse koje u svakoj proizvodnji postoje i ovo je spremno za sadnju“, zaključuje Predrag Srdanović.

Poljoprivrednike iz sela Lođa finansijski će podržati Opština Peć. Egzon Šalja koji se dugo godina bavi proizvodnjoim jagoda, kaže da je ovo posao koji donosi siguran dohodak.

„Sa podrškom Opštine Peć i  NVO Syri i Vizionit počeli smo da sadimo novih četrdeset ari i da širimo kapacitete. Mi se njima zahvaljujemo na podršci“, rekao je Šalja.

Abedin Imami iz NVO Syri i Vizionit posreduje u ovom projektu saradnje opštine Peć i grada Šapca. Iz te saradnje došlo je do konkretnih aktivnosti.

„Došlo se do zaključka da se ovde prenese iskustvo iz Šapca, gde se proizvodnja jagoda sprovodi na visokom nivou i na velikim površinama“, kaže Imami.

Prve površine od oko tri hektara zasada jagoda privodi se kraju. Finansijsku podršku za porodice u Goraždevcu obezbedio je grad Šabac u iznosu od deset hiljada evra. Istim iznosom grad Peć je podržao porodice iz albanske zajednice, dok je celokupnu opremu obezbedila austrijska organizacija Diakonie. Proces podržava i NVO Syri i Vizionit iz Peći.

Video prilog Radija Goraždevac možete pogledati ovde:

Radio Goraždevac

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.