Stoltenberg Prištini: Preispitivanje podrške NATO, jednostrani koraci nisu od pomoći, budite u bliskom kontaktu sa Beogradom

Ukoliko se mandat Kosovskih bezbednosnih snaga izmeni kroz zakon, a ne kroz Ustav, NATO će morati da preispita svoj nivo predanosti KBS-u, posebno u smislu izgradnje kapaciteta. Jednostrani koraci kao ovi, nisu od pomoći i pozvao sam kosovske vlasti da budu u bliskom kontaktu sa Beogradom – ključne su poruke generalnog sekretara, NATO-a, Jensa Stoltenberga. On je danas, telefonskim putem razgovarao sa kosovskim predsednikom Hašimom Tačijem i kosovskim premijerom, Isom Mustafom, kako bi im, navodi, preneo svoju zabrinutost zbog odluke da se transformacija KBS-a izvrši izmenama u zakonu, a ne u Ustavu. Stoltenberg je razgovarao sa visokom kosovskim zvaničnicima nakon današnje odluke predsedništva kosovske skupštine da predlog zakona o transformaciji KBS-a u Oružane snage prosledi Vladi Kosova na odobrenje, da bi se, potom, taj zakon našao pred poslanicima kosovske skupštine. 

"U prethodnim godinama, NATO je podržao razvoj KBS-a kao profesionalnih, sve više, multietničkih snaga. Struktura, mandat i misija KBS-a stvar su za lokalne kosovske institucije, u skladu sa ustavnim zakonom. Međutim, ukoliko se mandat KBS-a razvije na način na koji je to predloženo, NATO će morati da preispita svoj nivo predanosti, posebno u smislu izgradnje kapaciteta. Ovo sam istakao i tokom svoje posete Kosovu u februaru i to sam ponovio tokom današnjeg telefonskog poziva. U bliskom sam kontaktu sa partnerima u Evropskoj uniji," naveo je Stoltenberg, saopšteno je iz NATO-a.

Kosovski predsednik, Hašim Tači, juče je predsedniku kosovske skupštine, Kadriju Veseljiju, dostavio Nacrt zakona o transformaciji KBS-a, da bi se on danas našao pred predsedništvom skupštine, te bio prosleđen Vladi Kosova. 

14:30 – Ambasada SAD-a: Usvajanje predloženog zakona primoralo bi nas da preispitamo saradnju i podršku KBS-u

U međuvremenu, oglasila se i ambasada Sjedinjenih američkih država na Kosovu. SAD su zabrinute zbog najavljene namere Kosova da bez ustavnog amandmana promeni mandat KBS-a, ističu iz ambasade.

Slično Stoltenbergovoj poruci, i oni navode i da bi ih usvajanje sada predloženog zakona "primoralo da preispitaju" njihovu bilateralnu saradnju sa Kosovskim bezbednosnim snagama, uključujući i njihovu "dugotrajnu podršku tim snagama".

"Mi podržavamo postepenu, transparentnu transformaciju KBS-a u multietničku snagu, u skladu sa NATO standardima," navodi se u saopštenju i dodaje:

"Međutim, ova transformacija treba da se uradi u skladu sa Ustavom Kosova i kroz jedan sveobuhvatan i predstavnički politički proces koji odražava kosovsku multietničku demokratiju."

Iz ambasade poručuju i da su spremni da se uključe u konsultativni proces sa svim zainteresovanim stranama kako bi postigli "zajedničke ciljeve" za transformaciju KBS-a na način koji bi, dodaju, "poboljšao bezbednost Kosova, doprineo stabilnosti regiona i podržao Kosovo na putu ka evro-atlantskim integracijama".


Pročitajte još:

Ministar Haki Demoli protiv transformacije KBS-a? (Dokument)

Nacrt zakona o formiranju Vojske Kosova prosleđen skupštini, sutra pred predsedništvom

Vojska ujedinila vladajuće stranke i opoziciju na Kosovu; ambasada SAD za formiranje kroz Ustav

Prelazak na "plan B": Kosovo ove nedelje dobija vojsku?

Transformacija KBS-a u "Oružane snage Kosova" bila je moguća samo usvajanjem ustavnih amandmana, za koje su potrebni dvotrećinski glasovi manjinskih zajednica od najmanje dve trećine prisutnih poslanika u kosovskoj skupštini.

Srpska lista, koja od oktobra prošle godine ne učestvuje u radu kosovskih institucija – u više navrata je naglašavala da ne podržava formiranje kosovske vojske i da neće glasati za amandmane, kao što su to činili sprski poslanici u ranijim sazivima kosovske skupštine.

Kosovski mediji su, sa druge strane, prenosili da su različiti vojni zvaničnici isticali važnost da se vojska formira u saglasnosti sa svim zajednicama na Kosovu.

Kosovska skupština je sredinom februara, međutim, usvojila Rezoluciju o transformaciji Bezbednosnih snaga Kosova u oružane snage. U Nacrtu rezolucije se, u prvoj tački, navodi da se Vlada Kosova ovlašćuje da prvo koordiniše, a potom i Skupštini prosledi na usvajanje strategiju za transformaciju BSK u OSK.

Ovom rezolucijom se prešlo na "plan B". Njom je zapravo najavljena izmena zakona, odnosno izmena misije uloge sadašnjeg KBS, umesto dotadašnjeg plana da se oružane snage zvanično formiraju ustavnim putem.

Novi nacrt zakona pripremili su kosovsko predsedništvo i Ministarstvo Kosovskih bezbednosnih snaga. Iako sadašnji KBS (Kosovske bezbednosne snage) neće moći usvajanjem ovog zakona da promeni i svoj naziv u KOS ("Kosovske oružane snage"), predlaže se promena misije KBS, pa će tako njihova uloga, ukoliko se zakon bude i usvojio, kako se u Prištini nadaju ovog puta, umesto reagovanja u slučaju prirodnih katastrofa – biti "učešće u odbrani suvereniteta". Bezbednosne snage biće opremljene "odgovarajućim oružjem". O nacrtu Zakona o transformaciji KBS-a u vojsku Kosova kosovska skupština trebalo bi da raspravlja tokom ove sednice, preneli su ranije kosovski mediji. 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.