Stojanović: Vlast u Prištini je radikalna a beogradska plaši kosovske Srbe

Podsetnik: Aleksandar Stojanović na protestu 1 od 5 miliona u Kosovskoj Mitrovici

Politička i bezbedonosna situacija je složena. Vlada Aljbina Kurtija je populistička, radikalana, nereformistička i nije naklonjena Srbima. Vlast iz Beograda plaši Srbe, kaže Aleksandar Stojanović direktor Centra za razvoj lokalnih sredina u intervjuu za Radio Goraždevac.

Stojanović trenutnu situaciju ocenjuje kao tenzičnu a za to je prema njegovim rečima više razloga.

“Od toga da od zvaničnih vlasti iz Srbije često dobijamo vrlo crne prognoze u vezi sa Srbima i naše budućnosti na Kosovu i Metohiji, pa do toga da svakodnevno gledamo kako vlasti u Prištini na čijem je čelu Aljbin Kurti sprovode razne radikalne policijske akcije uz prekomenrnu upotrebu sile, pa do toga da zabranju sportske događaje koji nemaju veze sa politikom. Evo juče su upravo zabranili jedan lep događaj da odbojakašice Bugarske, Severne Makedonjije i Srbije dođu na Kosovo i učestvuju na sportskom turnuru. Jednostavmo, to je kap koja je preliva čašu. Nešto što je čisto i lepo, razvija sportski duh i najbolje osobine kod ljudi, Vlada Aljbina Kurtija politizuje kako bi stekla jeftine političke poene kod albanskog biračkog tela. To im je važnije nego da predstave da je Kosovo normalno mesto za život gde se poštuju prava manjina i nealbanskih zajednica”, kaže Stojanović.

Kada su u pitanju prava manjina Stojanović podseća da je poštovanje manjina jedna od najvažnijih evropskih vrednosti.

“Kosovo pretenduje da bude članica Evropske unije i umesto da se pokaže kao mesto tolerancije i razvoja dobrosusedskih odnosa, oni članici evropske unije Bugarske zabranjuju da njen odbojkaši klub dođe na Kosovo i odigra sportsku utakmicu”, podseća direktor Centra za razvoj lokalnih sredina iz Kosovske Mitrovice.

Kada je rad Vlade Kosova i premijera Aljbina Kurtija u pitanju, Stojanović kaže da veruje da će vreme pokazati da li je sve samo gluma ili je ovaj premijer i vlada svih građana.

“Aljibin Kurti se predstavlja kao premijer vlasti u Prištini i građana Kosova a da li to on zapravo jeste, to je veliko pitanje i odgovor na to dobićemo u budućnosti kada prođe još malo vremena i vidimo do kraja kako ta Vlada zapravo radi. Da li je on premijer svih građana Kosova, ili samo glumi da je premijer svih građana, vreme će pokazati. Za sada on povlači samo neke poteze koji liče ne represiju, neko pokazavanje sile na terenu”, kaže Stojanović i intervjuu za portal Radio Goraždevca.

On podseća da se mnoge pravosnažne odluke i zakoni, kada je u pitanju srpska zajednica, ne poštuju.

“Ne primenjuje se odluka o vraćanju zemlje manastiru Visoki Dečani. Hapšenje i prebijanje povratnika iz Peći srpske nacionalnosti. Čoveku su slomili nos prilikom hapšenja. Evo juče je snimljen i neki spot kojim se pokazuje kako je on (Kurit) uspeo da silom integriše sever Kosova, a pre njega druge Vlade u Prištini to nisu mogle. Time zapravo pokazuje da mu nije iskreno stalo do srpske zajednice. Da mu je važno da tim potezima koje vuče, pokaže albanskom biračkom telu, da predstavi sebe kao je veoma jakog lidera. Zapravo time pokazuje da mu nije iskreno stalo do Srba”, kaže Stojanović

On se u intervjuu osvrnuo i na ekonomska ulaganja, koja su, prema njegovim rečima, jako mala u srpskim sredinama.

“Pouzdano znam da Vlada Kosova i međunarodne organizacije ulažu u albanske sredine milione novca i investicija, što je dobro i što pozdravljam, ali gde je ulaganje u srpske sredine? To je pravo pitanje. Care international je je uložio preko 10 milona evra samo u Orahovac u oblast poljoprivrde. Evo, sada ulažu u Junik, opet kazem super, ali gde su ozbiljni programi za Srbe? Gde su ozbiljne investicije? Nigde, one ne postoje. Nama trebaju ozbiljni srednjoročni petogodišnji programi koji će podići zaposelnost i otvoriti realna radna mesta u srpskim sredinma. Trebaju nam investicije u start up komanije, investicije u poljoprivredu i preradu hrane u sredinama gde zive Srbi, za sada svega toga nema”, smatra Aleksandar Stojanović.

Stojanović kaže da vlast u Beogradu svojim izjavama plaši kosovske Srbe i pita se čemu ovakve izjave služe.

“Vlast u Beogradu na čijem je čelu Aleksandar Vučić mora da pazi da li izjave koje daje služe opstanku Srba na Kosovu i Metohiji ili ih često straši neodmerenim izjavama o nekakvim Olujma. Na taj način uteruje strah u kosti Srbma na Kosovu, koje će se zbog takve političke klime odlučiti da se intezivno iseljavaju ka centralnoj Srbiji. Da li te izjave koje on daje, služe dnevno političkim i njegovim partijskim interesima ili one imaju državnički karakter? Ako imaju državnički karakter onda moraju da budu ozbiljne i odmerene. Možda te izjave imaju karakter da se prekriju neki sporazumi o integraciji u kosovske institucije, kao na primer sporazum o energetici. Ako je bezbednosna situacijja stvarno tako opasna kao što je on opisuje, onda čitava Srpska lista koja predstavlja Srbe treba odmah napustiti kosovske instutucije, kao ostali u sudstvu i policiji. Ja vidim da oni i dalje participiraju u vlasti Kosova kao da se ništa ne događa”, zaključio je Aleksandar Stojanović direktor Centra za razvoj lokalnih sredina u intervjuu za Radio Goraždevac

Radio GoraždevacPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.