Stojanović: Oružane snaga Kosova nepotrebne

Izvor: RTK2 (tekst je izvorno preuzet i nije lektorisan)

Nezavisni poslanik u Skupštini Kosova, Milivoje Stojanović, poziva kosovskog premijera Hašima Tačija da ne formira Oružane snage Kosova.

Stojanović je rekao da Kosovu niko u regionu ne preti, da bezbednost na Kosovu garantuju Kfor i Euleks ,i da zato poziva kosovskog premijera Hašima Tačija da sa dnevnog reda Skupstine Kosova povuče vladine amandmane na Ustav Kosova i Nacrt zakona o transformaciji Bezbednosnih snaga Kosova(BSK) u Oružane snage Kosova (OSK).

Stojanović je rekao za agenciju Beta da bi, na sednici kosovskog parlamenta, koja je zakazana za ponedaljak 5.maja, trebalo da budu razmatrani i amandmani na Ustav Kosova, kao i Nacrt zakona o transformaciji BSK u OSK. 
 
”Mi, srpski poslanici prošle nedelje smo doneli odluku da ne učestvujemo u radu sednice parlamenta i da ne glasamo za formiranje vojske Kosova. I predsednici Kosova Atifete Jahjagi smo tokom razgovora, rekli da nećemo glasati za osnivanje OSK”, kazao je Stojanović. 
 
Prema njegovoj oceni formiranje OSK je nepotrebno i zato što je, po Kumanovskom sporazumu i Rezoluciji 1244, SB UN, NATO, odnosno Kfor, jedina oružana snaga zadužena za vojnu bezbednost na Kosovu. 
 
”Oružane snage su skupa investicija.Zato je mnogo bolje da Vlada novac namenjen OSK upotrebi za rešavanje nagomilanih socijalno-ekonomskih i drugih problema na Kosovu”, rekao je poslanik. 
 
Stojanović je naglasio da pitanje formiranja OSK ne treba, kako to neki žele kao vid neke trgovine, povezivati sa pitanjem rezervisanih mesta za nevećinske zajednice u kosovskom parlamentu. 
 
”Srpski poslanici već duži period bojkotuju rad parlamenta upravo zato što nisu dobili odgovor da li će i dalje za nevećinske zajednice biti obezbeđena rezervisana mesta u kosovskom parlamentu”, rekao je Stojanović. 
 
Prema njegovoj oceni pitanje rezervisanih mesta, kojima srpska i druge nevećinske zajednice, pored garantovanih mogu da osvoje poslanička mesta i na osnovu izlaznosti birača, usko je povezano samo sa rešavanjem pitanja povratka raseljenih Srba i drugih lica na Kosovo. 
 
Garantovana i rezervisana mesta su na osnovu plana Martija Ahtisarija ustavna kategorija, ali albanski poslanici tvrde da su dva mandata za rezervisana mesta istekla, a Srbi tvrde da nisu. 
 
Stojanović je u razgovoru za agenciju Beta istakao da je siguran da onog trenutka kada se svi raseljeni i prognani vrate na svoja ognjišta, da srpski predstavnici u kosovskom parlamentu tada više neće tražiti rezervisana mesta, jer će i bez tih mesta moći da se bore za svoja prava. 
 
On je naglasio da za srpske poslanike postoje prioritetnija pitanja od osnivanja OSK. 
 
”Za nas su najvažnija pitanja povratak raseljenih Srba, rešavanje pitanja njihove uzurpirane imovine, stvaranje sigurnog okruženja za život ljudi i njihovu imovinu, organizovanje zajednice srpskih opština, kao i primena zakona o zaštiti kulturnog nasleđa u Velikoj Hoči i Prizrenu, ali i zaštita drugog srpskog kulturnog i verskog nasleđa čije ugrožavanje svojim izjavama podstiču i pojedini kosovski zvaničnici”, istakao je Stojanović. 
 
On je rekao da zato poziva sve političke partije i institucije na Kosovu da se zajedno posvete rešavanju tih i drugih životnih pitanja,kao što su loša ekonomska situacija,rešavanju pitanja nezaposlenosti, pitanja korupcije i krinminala,rešavanju pitanja svakodnevnih bezbednosnih problema koje imaju Srbi na Kosovu i pitanjima nesprovođenja briselskog sporazuma. 
 
Prema njegovoj tvrdnji sva ta, ali i mnoga druga nerešena pitanja su važnija i prioritetnija od pitanja osnivanja OSK i zato, kako je naglasio, poziva premijera Kosova Hašima Tačija da sa dnevnog reda Skupštine Kosova povuče vladine amandmane na Ustav Kosova i Nacrt zakona za transformaciju BSK u OSK.


Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.